Numele lui Băsescu, menţionat într-o interceptare în dosarul de corupţie al lui Puiu Popoviciu

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, anchetat pentru fapte de corupţie, se lăuda cu relaţia pe care o are cu Traian Băsescu. În dosarul deschis pe numele lui Puiu Popoviciu apare şi numele lui Marian Vanghelie care, conform interceptărilor telefonice, controla serviciul secret al Ministerului de Interne. Procurorii au interceptat mai multe discuţii între Popoviciu şi complicii săi. Traian Băsescu susţine că nu a avut niciodată întrevederi şi convorbiri private cu Puiu Popoviciu. 

17 ian. 2013, 13:06

Puiu Popoviciu, omul de afaceri anchetat pentru fapte de corupţie, se lăuda că Traian Băsescu i-ar fi dator după ce a scăpat de dosarul „Flota” la intervenţia sa, susţine România TV. Potrivit unei interceptări a DNA, Popoviciu a pretins în unele discuţii că şeful statului îi este dator pentru faptul că a scăpat de cercetarea penală.

„Trebuia să fie arestat pe 19 iulie 2004, sub influenţa lui Năstase. Eu l-am scăpat”, ar fi spus omul de afaceri.

STENOGRAME DIN DOSARUL LUI PUIU POPOVICIU

Popoviciu: Am un amic pe care, dintr-un anumit joc de… cred că ştie Cornel istoria. L-am scapat de puscărie, de arestare. Trebuia să fie arestat pe 19 iulie, 2004, sub influenţa lui Năstase (vorbeşte in şoaptă) …Traian Băsescu.
Şerban: Traian Băsescu!
Popoviciu: De aia mă bag, Eu l-am scăpat!
Motoc: Dosarul Flota!
Popoviciu: Având o relaţie foarte apropiată la vremea aia cu Talpeş, nu stiu ce… Treaba…el stie foarte bine! Eu l-am anunţat, că i-am dat vestea. A, din cauza acestui subiect, eu am fost la el ultima dată, deşi cu membrii familiei lui m-am văzut destul de des şi am o relaţie foarte bună. Chiar jenant, aia mare…
Şerban: …da
Popoviciu: Ioana îmi spune „sărut-mâna” are şi ea o vârstă, e mai mare ca fiică-mea. Nu-s popă!
Motoc: (râde)
Popoviciu: Când m-am dus la el în noiembrie, anul trecut şi am stat. Relaţia-i foarte mişto, repet! Bem un whisky, nu ştiu ce… Am stat la birou două ore şi jumătate de… După douăzeci de minute stătea la birou, eu în faţă, pe unu din cele două scaune, după vreo douăzeci de minute de discuţii, aşa, a spus: „Bei un whisky? „Dom’le, dacă-i gratis şi-i cu gheaţă, da, da!”

Tot din interceptări aflăm că serviciul secret al Ministerului de Interne, fostul doi şi un sfert, era controlat de Marian Vanghelie.

Motoc(ofiţer DNA): N-ai siguranţa funcţiei, nu ştii cine-ţi vine.
Popoviciu: Dom’le, că vin atâţia golani!
Motoc (ofiţer DNA): Asta-i problema
Popoviciu: Şi toţi îs cu Vanghelie şi toţi ăştia..
Motoc (ofiţer DNA): Da, asta e o mare nebuloasă pentru mine.
Popoviciu: N-are nimeni ce să facă, aşa îi cazanul
Motoc(ofiţer DNA): Da. Ăsta vrea să-şi impună pe ai lui, Vanghelie. Pe cine? Probabil pe Voicu ăla, bănuiesc?
Popoviciu: Şi ăla-i compromis şi… sunt inconştienţi

În acelaşi dosar apare şi numele lui Mircea Geoană, pe atunci candidat la Preşedinţia României. Fostul şef al Serviciului de operaţiuni speciale de la DGA, Petre Pitcovici, era rugat de un amic să intervină la Geoană. Amicul, numit în dosar „Marin” se visa şef al Poliţiei Române.

Pitcovici: Ce faci, domnule?
Interlocutor: Ce să fac? Bine.
Pitcovici. L-am sunat pe Tibi, nu răspunde. Am eu informaţii că s-ar duce Geoană miercuri la el.
Interlocutor:Ce?
Pitcovici: Geoană, Geoană, s-ar duce pe la el miercuri.
Interlocutor: Da, Da, ştiu.
Pitcovici: Păi, roagă-l să-mi faci şi mie un lobby, nu?
………………………………………………..
Marin: Bă, tu n-ai înţeles nimic…Petre(Pitcovici)! Eu trebuia să vin în Bucureşti de 3 ori până acum.
Pitcovici(ofiţer DGA): Lasă-mă, acum e important!
Marin: Eu am refuzat. Am spus nu, decât la IGP,acolo.
Pitcoviici: Şeful Poliţiei?
Marin: Nu,locţiitor! Atât! Altceva nimic!
Pitcovici: E a PDL-ului funcţia!

Procurorii DNA au făcut cercetări în cazul lui Gabriel Puiu Popoviciu, Cornel Şerban şi Petru Pitcovici într-un dosar referitor la faptul că, în 2000, omul de afaceri ar fi luat, prin asociere, un teren de 230 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMVB), care ar fi fost subevaluat, la 82.000 de euro.

DNA arăta, în 2009, că Ioan Alecu, rectorul USAMVB, a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, iar Puiu Popoviciu, de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Proiectul Băneasa a fost început în anul 2000, când Ioan Alecu a devenit rectorul USAMVB, iar terenul pe care se afla fosta fermă Băneasa i-a fost retrocedat universităţii prin Legea 1/2000.