PSD a solicitat în plen înlocuirea lui Geoană din funcţie

PSD a solicitat oficial, luni, în plenul Senatului, care este condus de Mircea Geoană, înlocuirea acestuia din funcţie. Victor Ponta a declarat luni că funcţia de preşedinte al Senatului trebuie ocupată tot de un reprezentant al PSD şi că senatorii PSD şi cei ai PNL îl vor susţine pe social-democratul Titus Corlăţean. Într-o declaraţie anterioră, Mircea Geoană a spus că decizia de schimbare a sa din funcţie este "o greşeala strategică majoră".

RomaniaTV.net
07 nov. 2011, 15:29
PSD a solicitat în plen înlocuirea lui Geoană din funcţie

PSD a solicitat oficial, luni, în plenul Senatului, care este condus de Mircea Geoană, înlocuirea acestuia din funcţie cu Titus Corlăţean. Liderul PSD, Ilie Sârbu, a făcut la tribună solicitarea de introducere a acestui punct pe ordinea de zi a plenului de luni.

Liderul senatorilor social-democraţi a invocat faptul că această propunere se bazeazează dispoziţiile constituţionale şi regulamentare, precum şi pe cutumă. Senatorul a menţionat, în acest sens, articolului 64, alineatele 2 şi 5, din Constituţia României, articolele 23, alineatele 3, 24, 25 şi 27 din Regulamentul Senatului şi Decizia 601 din 14 noiembrie 2005 a Curţii Constituţionale.

Referitor la decizia Curţii, Sârbu a subliniat că din aceasta rezultă că numai grupul care l-a propus poate cere demiterea şefului Senatului şi că înlocuirea acestuia „se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar”. Afirmaţiile lui Sârbu au determinat rumoare şi râse în sala de şedinţă.

„Rog să fie consemnată ilaritatea în sală”, a menţionat, pentru stenogramă, Mircea Geoană.

„Eu ştiu că vă distraţi şi că dumneavostră, în frunte cu preşedintele ţării, apreciaţi deciziile Curţii Constituţionale numai atunci când vă interesează şi vă favorizează”, le-a spus Ilie Sârbu senatorilor PDL.

El a arătat că Geoană nu poate conduce şedinţa plenului în care se decide revocarea sa şi a calificat propunerea sa ca fiind „perfect legală, contituţională”.

În replică, preşedintele Senatului a subliniat că nu poate supune la vot propunerea de modificare a ordinii de zi făcută de liderul senatorilor PSD deoarece aceasta este neregulamentară.

Geoană a arătat că o astfel de propunere trebuie să fie adresată, potrivit Regulamentului, în scris, Biroului Permanent, urmând să fie analizată în prima şedinţă a conducerii Camerei îndeplinirea condiţiilor regulamentare şi decisă, prin vot, introducerea în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe de plen.

După anunţul lui Ilie Sârbu, cuvântul a fost acordat senatorului Şerban Mihăilescu. Acesta a cerut pauză de consultări, dată fiind „noutatea” demersului PSD.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că BPN şi grupul senatorilor partidului au decis ca Titus Corlăţean să fie propus pentru funcţia de preşedinte al Senatului, iar Mircea Geoană să preia şefia Comisiei de politică externă a acestui for legislativ.

Senatorii au luat o pauză de consultări. La scurt timp, şedinţa plenului Senatului a fost reluată, iar senatorul PDL Cristian Rădulescu a luat cuvântul şi a spus că potrivit regulamentului Senatului, preşedintele poate fi înlocuit ca urmare a demisiei, revocării sau încetării calităţii de senator. El a spus că Geoană nu a demisionat, iar revocarea nu a parcurs etapele procedurale.

Senatorii PDL şi UNPR au părăsit sala de plen a Senatului, după ce liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a solicitat o pauză de consultări la dezbaterea legată de solicitarea PSD de a-l înlocui pe Mircea Geoană din funcţia de preşedinte.