Proteste violente după lansarea documentarului pro Pinochet în Chile VIDEO

Proteste violente pe străzile din Santiago, în Chile. Mii de protestatari s-au bătut cu forţele de ordine. Manifestanţii au aruncat cu pietre în poliţie, iar aceştia au răspuns cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Motivul este lansarea unui documentar care îl omagiază pe fostul dictator chilian Augusto Pinochet.

RomaniaTV.net
11 iun. 2012, 09:40
Proteste violente după lansarea documentarului pro Pinochet în Chile VIDEO

Manifestanţii nervoşi au atacat persoanele care încercau să intre în cinematograful unde urma să aibă loc premiera documentarului „Pinochet”. Cu toate că poliţia blocase accesul pe străzile din jurul cinematografului, manifestanţii anti-Pinochet şi-au croit drum până în faţa clădirii. Protestatarii au aruncat cu pietre în spectatorii veniţi să vadă filmul.

Peste 4 mii de oameni, majoritatea foşti membri ai regimului Pinochet, au venit la premiera filmului regizat de Ignacio Zegers. În timp ce pe străzi mulţimea se lupta cu poliţia, în cinematograf ropotele de aplauze salutau apariţia unuia dintre locotenenţii dictatorului.

Mai multe asociaţii ale victimelor regimului dictatorial au cerut guvernului interzicerea documentarului. Actualul regim de la Santiago a fost criticat pentru intenţia vădită de a schimba istoria. Ministrul educaţiei a propus chiar ştergerea termenului de „dictatura militară” din cărţile de istorie. În perioada 1973-1990 sub conducerea dictatorului Augusto Pinochet peste 38 de mii de persoane au fost încarcerate politic şi torturate, iar alte mii au fost executate.