Proteste la ambasada Siriei din Bucureşti. Două persoane au fost reţinute VIDEO

Câteva zeci de cetăţeni de origine siriană s-au adunat în faţa Ambasadei Siriei la Bucureşti pentru a protesta faţă de preşedintele Al-Assad.Protestul lor, unul neautorizat, a durat doar câteva zeci de minute, ei fiind convinşi de jandarmi să plece acasă şi să revină când vor obţine dreptul de a protesta.

RomaniaTV.net
04 feb. 2012, 15:01
Proteste la ambasada Siriei din Bucureşti. Două persoane au fost reţinute VIDEO

Două persoane au fost reţinute de jandarmi la Ambasada Siriei, în urma unui protest spontan al câtorva zeci de cetăţeni sirieni ieşiţi în stradă pentru a cere plecarea de la putere a „regimului criminal” condus de Al-Assad.

Protestul sirienilor de la Bucureşti vine după ce peste 200 de oameni au murit şi alte câteva sute au fost răniţi în oraşul sirian Homs în confruntările dintre forţele regimului Al-Assad şi protestatari.

Un protestatar a smuls un steag arborat la ambasadă, care acum este la manifestanţi.

Unul dintre protestatari susţine că mai multe rude i-au fost ucise în masacrul de la Homs. Protestatarii au scandat „Jos dictatorul” şi „Jos criminalul” şi l-au numit „laş” pe ambasador, care a refuzat să iasă să stea de vorbă cu ei. „Să fie aruncat din România acest om, care acum 30 de ani a participat la un adevărat masacru în Siria”, a spus unul dintre protestatari.

Peste 30 de jandarmi au fost trimişi imediat la Ambasada Siriei, unii dintre ei ei fiind dotaţi cu veste antiglonţ şi cu arme tip Kalaşnikov. La Ambasada Siriei a sosit şi o maşină de la brigada antitero a SRI.

În urma masacrului de la Homs, observatorii au făcut apel la sirienii de pretutindeni să iasă în stradă şi să se ridice împotriva regimului. La Londra, sute de sirieni au cerut în faţa ambasadei siriene demisia preşedintelui Bashar al-Assad, pe care îl consideră vinovat de masacrarea a sute de civili.

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu se afla, sâmbătă, la Munchen, astfel că nu avea decât foarte puţine informaţii despre situaţia de al Ambasada Siriei. „O astfel de situaţie este de nedorit. Există reguli destul de clare şi specifice în privinţa protecţiei misiunilor diplomatice. Oficiile diplomatice sunt inviolabile în ţara în care se află. În plan internaţional ne revin obligaţii de a asigura respectarea drepturilor şi privilegiilor personalului diplomatic. Problemele politice se rezolvă la nivel politic”, a declarat Diaconescu, la Romania TV.