Proteste în costum de deţinuţi pentru închiderea lagărului de la Guantanamo

Mai multe sute de persoane au protestat în faţa Casei Albe denunţând torturile din închisoarea suspecţilor terorişti de la Guantanamo. Manifestanţii au cerut închiderea acestui penitenciar special.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 16:57
Proteste în costum de deţinuţi pentru închiderea lagărului de la Guantanamo

Îmbrăcaţi în combinezoane portocalii de deţinuţi, demonstranţii au cerut închiderea penitenciarului militar, la 10 ani de la înfiinţare acestuia de către fostul preşedinte George W Bush.

Cu saci de culoare neagră pe cap, manifestanţii  s-au oprit în faţa Casei Albe, unde a cerut închiderea de urgenţă a penitenciarului, invocând încălcarea drepturilor omului.

Vrem să transmitem un mesaj foarte puternic Casei Albe, Curţii Supreme şi Capitoliului, că baza de la Guantanamo încalcă legislaţia internaţională. Acea închisoare e ilegală şi trebuie închisă.

Barack Obama a fost aspru criticat de către comunitatea internaţională pentru că nu şi-a respectat promisiunea de a închide baza militară de la Guantanamo. Cecilia Malstrom, comisarul european pentru securitate, a afirmat că penitenciarul suspecţilor de terorism reprezintă o pată pe obrazul Americii pentru că mulţi dintre cei încarceraţi aici au fost reţinuţi fără a fi judecaţi. Mai mult, conform relatărilor organizaţiilor umanitare, la Guantanamo, presupuşii terorişti ar fi fost torturaţi de serviciile secrete americane.

Casa Albă a asigurat că închiderea bazei rămâne unul dintre obiectivele mandatului preşedintelui Obama. În prezent, 171 de suspecţi de terorism sunt închişi în închisoarea americană din Cuba.