PROTEST SPONTAN. Minerii dintr-un schimb de la Mina Lupeni refuză să iasă din subteran

Minerii dintr-un schimb de la Mina Lupeni din Valea Jiului au refuzat, vineri seară, să părăsească locul de muncă la terminarea programului. Bărbaţii au rămâs în subteran, întrucât sunt nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească.

11 ian. 2013, 18:30
PROTEST SPONTAN. Minerii dintr-un schimb de la Mina Lupeni refuză să iasă din subteran

Minerii din schimbul al doilea al unei brigăzi de la Mina Lupeni au refuzat să iasă la suprafaţă după terminarea programului de lucru, aceştia fiind nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească în 15 ianuarie şi despre a căror valoare au aflat în cursul zilei de vineri, când au fost împărţiţi fluturaşii de plată, relatează Mediafax.

Directorul general al Societăţii Naţionale a Huilei, Nicolae Drăgoi, a afirmat că nu ştie exact câţi ortaci sunt în schimbul respectiv, apreciind că ar fi vorba de 12.

Potrivit sursei citate, minerii au cerut să discute cu conducerea minei şi cu reprezentanţii sindicatului.

El a spus că cei din conducere au mers la mină pentru a discuta cu ortacii şi pentru a-i convinge să iasă la suprafaţă.

Reprezentanţii minerilor spun că indicele de productivitate, în funcţie de care se calculează salariile ortacilor, nu a fost, în decembrie, la nivelul de 1, care înseamnă valoarea salariului de bază în cazul Minei Lupeni, ci a fost puţin peste 0,90. De altfel, doar la două unităţi miniere din Valea Jiului, respectiv Paroşeni şi Vulcan, indicele de productivitate a fost de 1, în timp ce la celelalte cinci – Lonea, Petrila, Livezeni, Lupeni şi Uricani – indicele a variat între 0,90 şi 0,99.