Protest internaţional împotriva metodei de fracţionare în extracţia gazelor de şist în România

Pe data de 11 Februarie, organizaţia britanică “Frack Off” împreună cu activişti bulgari şi români plănuiesc să organizeze o demonstraţie spectaculoasă la Ambasada României din Kensington. Cu lumânări, cântece şi artişti stradali, ei vor protesta împotriva propunerii de folosire a controversatei metode de fracţionare (‘fracking’) în extracţia gazelor de şist în Romania.

RomaniaTV.net
09 feb. 2012, 18:32
Protest internaţional împotriva metodei de fracţionare în extracţia gazelor de şist în România

Compania americană Chevron deţine mai multe licenţe pentru exploatarea gazelor de şist în România şi plănuiesc să înceapă forajul în a doua parte a acestui an. Pe lângă Chevron, MOL Ungaria şi East West Petroleum Canada au de asemenea acorduri cu Agenţia pentru Resurse Minerale din România şi asteaptă aprobarea din partea guvernului,

Organizaţia britanică transmite într-un comunicat de presă că o îngrijorare deosebită o reprezintă planurile de forare din Dobrogea.

Demonstraţia de pe 11 februarie vine în urma unei acţiuni masive, când au putut fi văzuţi zeci de mii de protestatari din Bulgaria, Londra şi diferite alte oraşe din lume. Urmând această zi de acţiune masivă, Bulgaria a decis să interzică metoda fracţionării (“fracking”) în extracţia gazului de şist.

“Oamenii din Europa sunt puşi în faţa pericolelor fracţionării după ce s-a văzut dezastrul care a avut loc în America. Interzicerea din Bulgaria este doar începutul. Sperăm să creăm un avânt în interzicerea în toată Europa şi un support deplin în folosirea materiilor reciclabile”, a declarat Pavel Drumev, un oponent al metodei fracţionării.

Activiştii atrag atenţia că fracţionarea a cauzat cutremure în Blackpool şi un cutremur de 4.0 grade în Ohio. EPA a confirmat de asemenea că metoda fracţionării este responsabilă pentru poluarea apei potabile în Wyoming.

Pe lângă aceste fapte, un studiu recent realizat de Universitatea Cornell a evidenţiat faptul că metoda fracţionării poate duce la degajarea a mai multe gaze cu efect de seră decât cel mai murdar combustibil din cărbune fosil.

Fracţionarea este o metodă nouă de extragere a gazelor de şist din pământ. Pentru a elibera gazul, rocile din adâncime sunt distruse cu ajutorul presiunii mari a unui amestec de apă, nisip şi chimicale toxice. Exploatarea se află în stadii de început în mare parte a Europei.

Există o propunere de lege în Commons, EDM 2292, care necesită moratoriu. Keith Taylor, membru al Parlamentului European, din partea Partidului Verde britanic, a făcut de asemenea apel la moratoriu în Sussex. Demonstraţiile anterioare ale “Frack Off” includ asaltarea instalaţiilor Cuadrilla în Lancanshire şi organizarea în Londra a unei întâlniri şi conferinţe de presă privind gazele de şist.