Programul Prima Casă s-a transformat în „PRIMUL APARTAMENT VECHI”. Vezi de ce

Piaţa imobiliară rămâne în continuare la pământ, nu există nici un semn de revenire, iar preţurile continuă să scadă încet, dar sigur, cel puţin pe segmentul în care se mai înregistrează tranzacţii, respectiv cel de apartamente. Un alt segment care mai susţine piaţa este cel al chiriilor. Experţii din real estate spun că atâta timp cât finanţarea în România se face la preţ aproape dublu faţă de alte ţări dinamica pieţei imobiliare va rămâne una slabă.

29 iul. 2013, 06:26
Programul Prima Casă s-a transformat în „PRIMUL APARTAMENT VECHI”. Vezi de ce

Piaţa imobiliară este susţinută de tranzacţiile cu apartamente ale căror preţuri se încadrează în programul Prima Casă. În general, proprietăţile tranzacţionate sunt apartamentele vechi, dar odată cu ieftinirea apartamentelor noi clienţii au început să se îndrepte şi către acelea care au preţuri până în 60.000 de euro.

„Interesul preponderent se îndreaptă în continuare spre achiziţia de apartamente, în special apartamente vechi cu două camere. Constatăm totuşi o creştere a interesului faţă de apartamentele noi, în special cele care se încadrează în bugetul unui credit de tip Prima Casă, dar şi o creştere considerabilă, de la an la an, a interesului faţă de chirii”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Daniel Crainic, reprezentant imobiliare.ro.

Interesul pentru chirii este dat de faptul că mulţi dintre cei care au cumpărat apartamente în scop speculativ le scot spre închiriere, iar cei care nu mai pot obţine finanţare din partea unei bănci aleg soluţia închirierii unei locuinţe.

Ce a mişcat piaţa în ultimele luni

Experţii imobiliari spun că înmulţirea numărului tranzacţii cu apartamente în ultimele luni s-a făcut pe fondul anunţurilor cum că Prima Casă nu va mai fi continuat.

„Piaţa imobiliară a înregistrat o dinamică mai crescută în ultimele luni, pe care o pun pe seama fobiei că se termină fondurile alocate programului Prima Casă, cumpărătorii fiind speriaţi să nu piardă această facilitate importantă. În această direcţie, lipsa unei decizii ferme din partea Guvernului, de continuare a programului, nu este deloc constructivă, încurajează speculaţiile pe marginea subiectului şi în general confuzia în piaţă. 90% din tranzacţii, dacă nu mai mult, se înregistrează pe segmentul de apartamente ieftine”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Andrei Sandu, director companiei Mediacity.

Ce se va întâmpla în continuare în piaţă

Piaţa imobiliară va fi în continuare cu o dinamică slabă, în lipsa unor măsuri coerente de stimulare a finanţării, de reducere a dobanzilior bancare.

„Ne finanţăm cu peste 100% mai scump decât în Statele Unite, unde deja preţurile au trecut pe creştere în majoritatea zonelor urbane, având dobânzi de finanţare şi de 2-3%, pe an. În afara programului Prima Casa, care nu ştim dacă va continua sau nu şi a programului privind TVA ul de 5%, nu au existat măsuri concrete de restabilire a dinamicii tranzacţiilor”, a precizat Andrei Sandu.

Cât au scăzut preţurile în 2013

Experţii imobiliare spun că preţurile pe segmentul de apartamente au mai scăzut şi în primele şapte luni ale acestui an.

„În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, pe segmentul apartamentelor, în ultimele 12 luni am constatat o scădere de preţuri, la nivel naţional de 5,4%, cu o valoare ceva mai scăzută pentru Bucuresti, de 3,4%”, spune Daniel Crainic.

Alţii susţin că preţurile nu sunt relevante, întrucât se iau în calcul preţurile anunţate şi nu preţurile plătite efectiv la tranzacţionare.

„Nu există transparenţă în privinţa preţurilor de tranzacţie, nu există o bază de date cu tranzacţiile efectuate în mod real, aşa cum există în multe ţări. Asta duce la aprecieri numai pe baza preţurilor marketate şi a aprecierii unei marje de negociere medii”, a amintit Andrei Sandu.