Prognoza pentru 5-17 iunie: Temperaturi peste 30 de grade, ploi şi vijelii

Pentru intervalul 5-17 iunie, meteorologii au prognozat valori termice în jur de 30 de grade Celsius pentru următoarea perioadă, însă avertizează că acestea vor alterna cu ploi scurte, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului în majoritatea regiunilor.

RomaniaTV.net
05 iun. 2012, 14:40
Prognoza pentru 5-17 iunie: Temperaturi peste 30 de grade, ploi şi vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 5-17 iunie, estimare realizată pe baza datelor obţinute de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată din Anglia. Dacă în primele zile ale intervalului se va înregistra peste tot o uşoară scădere a temperaturilor, dublate, în primele două zile de precipitaţii şi vijelii , în restul perioadei valorile termice se vor menţine în jurul normelor climatologice ale perioadei. Zilele cu temperaturi ridicate vor alterna cu cele în care va ploua.

În Banat şi Crişana se va înregistra o uşoară scădere a temperaturilor în primele două zile ale intervalului şi se vor semnala ploi cu caracter torenţial. Apoi valorile termice vor creşte până pe 9 iunie, când media temperaturilor maxime va depăşi 30 de grade. Pe 10 şi 13 iunie va fi din nou ceva mai rece şi se anunţă din nou ploi, însă în rest valorile termice se vor menţine în jurul normelor climatologice ale perioadei, iar ploile vor fi slabe şi pe arii restrânse.

În Transilvania temperaturile medii vor fi în scădere la începutul intervalului, dar în intervalul 8-10 iunie vor marca o creştere, vremea devenind călduroasă. O uşoară răcire se va produce în 10 şi 11 iunie, după care valorile termice se vor menţine în jurul celor normale pentru a doua decadă a lunii iunie. Aversele însoţite de descărcări electrice se vor semnala în întreaga regiune în zilele de 5 şi 6 iunie şi, ulterior, în intervalul 9-17 iunie, cu o probabilitate mare pentru cantităţi de apă importante în jurul datelor de 10 şi 13 iunie.

Şi în Maramureş se va încălzi treptat, însă temperaturile se vor încadra în limite normale pentru această perioadă. Pe 5 iunie şi, din nou, în intervalul 9-13 iunie se vor semnala averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice.

În Moldova temperaturile vor scădea semnificativ pe 6 iunie, dar apoi vor urca treptat, iar pe 9 iunie vremea va fi chiar călduroasă. În intervalul 5-6 iunie se vor semnala precipitaţii importante cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Ploi abundente se anunţă din nou pentru datele de 13 şi 14 iunie, în restul intervalului precipitaţiile urmând să fie slabe cantitativ.

Şi în Dobrogea temperaturile medii vor scădea pe 6 iunie, urmând ca în rest să avem valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei. Precipitaţiile vor ocoli regiunea, cu excepţia datelor de 6 şi 13 iunie, când se vor semnala averse mai abundente, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

În Muntenia şi Oltenia vremea va fi mai degrabă răcoroasă pe 6 iunie, când media temperaturilor maxime va coborî spre 22 de grade, iar apoi va creşte treptat, urmând să sară de 30 de grade pe 9 iunie. După această dată mediile termice se vor situa în jurul normelor climatologice ale perioadei. Probabilitatea de averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului va fi mai mare în intervalul 5-6 iunie şi, din nou, pe 10 şi 13 iunie.