Profesorul de religie de la Bolintineanu a adus o profesoară de română pentru rezolvarea subiectelor

Profesorul de religie de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Leonard Petre, a vorbit cu o profesoară de Limba română să vină la şcoală luni, în ziua susţinerii probei, pentru a rezolva subiectele extrase, răspunsurile urmând să ajungă la elevi, potrivit procurorilor.

03 iul. 2013, 16:04
Profesorul de religie de la Bolintineanu a adus o profesoară de română pentru rezolvarea subiectelor

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Procurorii arată, în documentul citat, în ce fel erau ajutaţi elevii de la Liceul „Bolintineanu” care dăduseră bani. Astfel, după deschiderea subiectelor de examen, directoarea liceului stabilise convocarea profesorilor care predau materiile de examen, pentru a rezolva repede subiectele. După rezolvarea subiectelor de către profesori, Costica Vărzaru şi alţi profesori urmau să împartă rezolvările multiplicate elevilor, sub pretextul suplimentării filelor de ciornă.

Potrivit anchetatorilor, au fost făcute demersuri pentru a fi introdusă în şcoală o persoană care să soluţioneze subiectele. Anchetatorii prezintă în referat o interceptare din 30 iunie a discuţiei dintre profesorul de religie de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Leonard Petre, şi profesoara de română Maria Rodica Diaconescu, căreia îi spune că sună din partea directoarei liceului şi o aşteaptă să vină în ziua examenului, în jurul orei 06.30.

„Doamnă: Da.
Leonard: Sărut-mâinile, doamna profesoară. Leonard sunt, de la Bolintineanu.
Doamnă: Bună, Leonard.
Leonard: Sărut-mâna. Ce faceţi? Mă iertaţi că vă deranjez la ora asta.
Doamnă: Deloc nu mă derajezi.
Leonard: Vă sun din partea doameni directoare.
Doamnă: Da.
Leonard: Mâine sunteţi ocupată?
Doamnă: Nu. Nu neapărat.
Leonard: Aţi putea să fiţi undeva la şase jumătate dimineaţa?
Doamnă: Da.
Leonard: Înţelegeţi despre ce este vorba.
Doamnă: Da, da.
Leonard: Sărut-mâna.
Doamnă: Bun, bine. Da, şase jumătate, da?
Leonard: Dimineaţa, da?
Doamnă: Mulţumesc mult, da, da.”

Procurorii mai arată că fraudarea examenului de bacalaureat rezultă şi din discuţia purtată în 26 iunie, între Leonard Petre şi o altă persoană:

„Doamnă: Ce faceţi? Eraţi la şedinţă, nu?
Leonard: Sunt la şedinţă. Sunt terminat.
Doamnă: Deci, am vorbit cu aşa…, mi-a zis să mă duc sâmbătă la dânsa.
Leonard: Da, da.
Doamnă: Au venit o parte… de fapt o clasă aseară la mine, s-a…
Leonard: Încet, încet, nici să-i forţaţi că vă faceţi rău.
Doamnă: Da, da.
Leonard: Înţelegeţi? Nu să-i forţaţi, le spuneţi doar…
Doamnă: Da, da, numai că eu îi spusesem dânsei cam 30, dar eu am să-i spun aşa, că sunt 15 care au fost înainte şi mai am 15, ca să păstrez aşa cum aţi spus, da?
Leonard: Da. Asta e altceva, să ştiţi.
Doamnă: Exact, deci, eu asta v-am spus acum ca să ştiţi dacă cumva, că poate vă întreabă, deci, o să-i spun.
Leonard: Nu, că eu numai… Eu o să vorbesc vineri, o să mă duc la şcoală.
Doamnă: Păi, chair zicea că vrea să vorbească cu dumneavoastră.
Leonard: Să mă întâlnesc, că vreau să mă întâlnesc şi cu copiii să stăm un pic de vorbă înainte şi atunci vorbesc.
Doamnă: Da”.

Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu” şi alţi diriginţi de la clasele a XII-a au strâns câte 500 de euro de la elevi, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi „cheltuieli” pentru bacalaureat, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare a fostei directoare a liceului.