PROCESUL anului în Germania. O femeie e acuzată de comiterea a 10 crime cu caracter rasist

În Germania începe luni procesul anului, iar protagonista este Beate Zschäpe - o criminală neo-nazistă. Ea este acuzată de crime rasiste, de atacuri şi spargeri puse la cale cu alți membri ai celulei extremiste din care făcea parte. Beate Zschäpe este singura supravieţuitoare a acestei grupări neo-naziste. Aproximativ 100 de manifestanţi antirasism s-au reunit luni dimineaţă în faţa tribunalului din Munchen.

RomaniaTV.net
06 mai 2013, 09:45
PROCESUL anului în Germania. O femeie e acuzată de comiterea a 10 crime cu caracter rasist

La apelul mai multor organizaţii de combatere a xenofobiei şi rasismului, 100 de manifestanţi au arborat bannere „împotriva teroarei naziste şi a rasismului în viaţa cotidiană” şi au cerut statului german să lupte mai eficient împotriva infracţiunilor comise de simpatizanţi sau militanţi ai extremei drepte.

Luni începe procesul a cinci neonazişti. Principala acuzată, Beate Zschäpe, în vârstă de 38 de ani, este inculpată pentru presupusa sa participare între 2000 şi 2007 la zece crime, dintre care nouă cu caracter rasist.

Încarcerată după ce s-a predat poliţiei la 8 noiembrie 2011, Beate Zschäpe a ajuns la tribunal la scurt timp după ora 08.30 de la închisoarea Sadelheim, una dintre cele mai mari din Germania.

Cei trei avocaţi ai ei au intrat, de asemenea, în tribunal şi nu au făcut nicio declaraţie înainte de trecerea de controalele de securitate.

În faţa intrării tribunalului, unde se aflau numeroase camere de televiziune şi curioşi, au fost mobilizaţi zeci de curioşi, existând temeri privind sosirea unor militanţi de extremă dreaptă.

Numeroşi jurnalişti turci se află, de asemenea, la tribunal, în timp ce opt victime sunt cetăţeni turci sau de origine turcă.

Cu 20 de ore înaintea procesului, prezentat drept cel mai important de la cel al bandei Baader, în 1977, la intrarea în clădire s-a format o coadă pentru obţinerea unui loc în sala de tribunal.

„Nu vreau să las posibilitatea neonaziştilor să intre”, a explicat primul venit, Helmut Sieber, în vârstă de 68 de ani. Doar 50 de locuri au fost atribuite presei şi tot atâtea publicului.

Peste 600 de martori sunt aşteptaţi la bară, iar calendarul audierilor a fost deja fixat până în ianuarie 2014, dar autorităţile judiciare au avertizat deja că procesul se va întinde dincolo de această dată.

Cei doi complici ai lui Beate Zschäpe, Uwe Böhnhardt (34 de ani) şi Uwe Mundlos (38 de ani), presupuşi ucigaşi, s-au sinucis la 4 noiembrie 2011, în timp ce erau pe punctul de a fi descoperiţi de poliţie după un jaf ratat. Toţi trei formau celula neonazistă Clandestininate naţional-socialistă (NSU).