Proces intentat în SUA, în cazul baschetbalistului Chauncey Hardy

Avocatul Rick Altschuler a declarat pentru presa americană că a intentat un proces, miercuri, la un tribunal din New Haven, solicitând daune de peste 210 milioane de dolari în cazul baschetbalistului Chauncey Hardy, care a murit în România în urmă cu un an.

RomaniaTV.net
06 oct. 2012, 15:49
Proces intentat în SUA, în cazul baschetbalistului Chauncey Hardy

„Când trupul lui Chauncey Hardy a fost adus din România, i-am promis mamei sportivului că voi obţine dreptate aici, în SUA”, a afirmat Altschuler.

Acesta a precizat că a solicitat daune de peste 210 milioane de dolari de la părţile date în judecată, între care se numără bărbatul care i-a dat lui Hardy loviturile în urma cărora baschetbalistul a murit, Federaţia Română de Baschet, un spital din România şi doi medici, informează New Haven Register.

Potrivit surse citate, Rick Altschuler a intentat proces în Statele Unite deoarece câţiva avocaţi români l-au avertizat că nu se va face dreptate în România pentru un baschetbalist american de culoare.

În România, la 11 septembrie instanţa supremă a decis definitiv ca dosarul lui Ionuţ Tănăsoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, să fie rejudecat de Tribunalul Giurgiu, decizia de condamnare la cinci ani de închisoare fiind astfel desfiinţată. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis atât recursul formulat de Ionuţ Tănăsoaia împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de condamnare la cinci ani de închisaore cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte, cât şi contestaţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Astfel, instanţa supremă a desfiinţat atât decizia Curţii de Apel Bucureşti, cât şi hotărârea din 22 februarie a Tribunalului Giurgiu de condamnare la cinci ani de închisoare a lui Ionuţ Adrian Tănăsoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit după ce a fost lovit cu pumnul în faţă, în urma unei altercaţii într-un club din Giurgiu, în toamna anului trecut. Judecătorii instanţei supreme au dispus ca dosarul să fie trimis pentru rejudecare la Tribunalul Giurgiu. Instanţa a mai dispus ca Ionuţ Tănăsoaia să fie judecat în continuare în stare de arest.

În 17 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Ionuţ Tănăsoaia la cinci ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte şi la un an şi opt luni pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, agresorul lui Chauncey Hardy având de executat pedeapsa cea mai grea, de cinci ani. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis în parte contestaţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu şi i-au majorat pedeapsa lui Ionuţ Tănăsoaia pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice de la un an la un an şi opt luni de închisoare. Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată cu recurs la instanţa supremă.

Ionuţ Adrian Tănăsoaia, zis „Gipsy-Gypsanu”, a fost trimis în judecată la începutul lunii decembrie 2011, în stare de arest preventiv, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Scandalul în urma căruia Chauncey Hardy şi-a pierdut viaţa a izbucnit în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3.30, în clubul Emotione din Giurgiu, după ce baschetbalistul american, în vârstă de 23 de ani, ar fi vrut să danseze cu nişte tinere. El a fost lovit cu pumnul în bărbie de Ionuţ Adrian Tănăsoaia şi s-a izbit cu capul de pardoseala sălii de dans.

Hardy ar fi iniţiat un joc cu o tânără, căreia îi tot punea pe cap o şapcă, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o însoţeau pe fată. Tănăsoaia i-ar fi spus lui Hardy să plece, însă conflictul verbal a degenerat, astfel că i-a tras un pumn în faţă, iar sportivul s-a dezechilibrat şi a căzut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsă în cădere a fost gravă, ducând la decesul baschetbalistului.

Medicii legişti au stabilit că moartea lui Hardy a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeală, contuzie şi dilacerare cerebrală, fractură de boltă craniană iradiată la baza craniului.

Surse judiciare precizau că baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul incidentului din discotecă.