Prinţul Charles şi ardelenii: Avem foarte multe de învăţat de la Transilvania

Prinţul Charles al Marii Britanii spune că englezii ar putea să ia fără probleme lecţii de la români la capitolul "sentiment al apartenenţei".

RomaniaTV.net
29 oct. 2011, 20:05
Prinţul Charles şi ardelenii: Avem foarte multe de învăţat de la Transilvania

Originile transilvănene ale Prinţului Charles al Marii Britanii ţin în ultimele zile paginile presei din Regatul Unit, după ce moştenitorul tronului s-a implicat într-o campanie de salvare a pădurilor din această regiune a României. Mai mult, Prinţul Charles crede că britanicii ar avea multe de învăţat de la oamenii din Transilvania.

Ceea ce este minunat în Transilvania este această relaţie unică dintre om şi mediul înconjurător. Acest lucru lipseşte din societatea noastră (britanică, n.r.). Oamenii tânjesc după un anumit sentiment al apartenenţei, al identităţii şi al semnificaţiilor, care există în noi, dar pe care l-am negat, ca şi cum ar fi irelevant. Dar nu este aşa. Avem atât de multe de învăţat de la cei din Transilvania. Este ultimul loc din Europa unde vezi această apartenenţă deplină„, a declarat prinţul Charles, citat de Daily Mail.

Prinţul Marii Britanii este îngrijorat de soarta pădurilor din Carpaţi, odată cu dezvoltarea rapidă a Transilvaniei. Tocmai de aceea el s-a implicat într-o campanie ce are ca scop salvarea pădurilor transilvănene de la distrugere. El cere ca acestea, unele dintre ele chiar ultimele zone sălbatice din Europa în care mâna omului nu a reuşit încă să ajungă, să fie protejate. Moştenitorul tronului a subliniat că demersul său nu se vrea a fi nicidecum o ingerinţă în politica autorităţilor locale, dar nici nu doreşte repetarea greşelilor făcute în trecut „din cauza abordării agroindustriale”.

Prinţul Charles are mai multe proprietăţi în România, dar recent a cumpărat o casă cu cinci camere, veche de 150 de ani, în satul covăsnean Valea Zălanului (Zalanpatak), despre care spune că a fost înfiinţat de un strămoş al său. Această locuinţă se vrea a fi una dintre reşedinţele de vacanţă princiare.