Principalul acţionar al grupului elen EFG Eurobank şi-ar putea vinde activele din Grecia

Miliardarul elen Spiros Latsis, principalul actionar al EFG Eurobank, se pregateste sa-si vânda activele din Grecia si sa-si reduca expunerea fata de datoria tarii, potrivit cotidianului elen Kathimerini, care nu citeaza sursele informatiei.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 18:13
Principalul acţionar al grupului elen EFG Eurobank şi-ar putea vinde activele din Grecia

Potrivit informatiilor din piata financiara, Latsis ar putea ceda si participatia detinuta la Hellenic Petroleum.

Decizia ar fi motivata inclusiv de exacerbarea crizei financiare din Grecia si de lipsa de capital, potrivit Kathimerini.

EFG Eurobank detine în România Bancpost.

Familia Latsis controla în decembrie, prin intermediul EFG Group, 44,7% din actiunile EFG Eurobank, potrivit site-ului EFG Eurobank. Aproape 30% din actiunile EFG Eurobank sunt detinute de persoane fizice, 16,9% de investitori institutionali, iar 8,5% de alti investitori.

EFG Eurobank si Alpha Bank, de asemenea, prezenta în România, au anuntat în august ca vor fuziona, pentru a forma cel mai mare grup bancar din Europa de Sud-Est.

Fuziunea, aprobata de actionari în noiembrie, a fost însa pusa sub semnul întrebarii dupa ce Alpha Bank a anuntat în ianuarie ca vrea sa organizeze o noua adunare a actionarilor pentru a analiza impactul pierderilor din implicarea bancilor în programul de reducere a datoriilor statului elen.

Expunerea EFG Eurobank pe obligatiuni ale statului elen este de aproximativ doua ori mai mare decât cea a Alpha Bank. EFG detine obligatiuni guvernamentale de 6,9 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 3,8 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Potrivit EFG Eurobank, fuziunea a fost deja aprobata si a fost conditionata numai de acordul autoritatilor, care a fost obtinut.

În România, Consiliul Concurentei a autorizat absorbtia EFG Eurobank de catre Alpha Bank, stabilind ca fuziunea nu denatureaza concurenta pe piata româneasca. În România, fuziunea EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancport, cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare înregistrata pâna în prezent pe piata locala, banca rezultata urmând sa ocupe locul al treilea în functie de active.

În România, grupul Alpha detine controlul asupra Alpha Bank România, Alpha Leasing România IFN, SSIF Alpha Finance România, Alpha Insurance Brokers, Alpha Astika Akinita România si AGI-RRE Participations 1.

Pe piata locala, grupul EFG detine controlul asupra Bancpost, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Leasing IFN, EFG Eurobank Property Services, EFG Retail Services IFN, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti, IMO-II Property Investments, Retail Development, Seferco Development, EFG Eurolife Asigurari de Viata, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG IT Shared Services.