Principalele date care au marcat primul mandat de preşedinte al lui Barack Obama GALERIE FOTO

Barack Obama şi-a început oficial, duminică, la prânz, cel de-al doilea mandat de preşedinte, după depunerea jurământului.

RomaniaTV.net
20 ian. 2013, 16:44

Barack Obama îşi începe duminica al doilea mandat ca presedinte al Statelor Unite, prin depunerea juramântului în cadrul unei ceremonii „private” televizate, la Washington, relateaza AFP, care prezinta date marcante din primul mandat al primului presedinte american de culoare.

20 ianuarie 2009: Barack Hussein Obama este învestit ca al 44-lea presedinte al Statelor Unite, primul lider de culoare al primei puteri mondiale. Americanii au ales „mai degraba speranta decât frica”, declara el în fata celor aproximativ 1,8 milioane de persoane adunate în centrul Washingtonului.

– 22 ianuarie: el anunta închiderea, în termen de un an, a centrului militar de detentie de la Guantanamo Bay (Cuba). Ulterior, va recunoaste ca nu poate respecta acest obiectiv.

– 17 februarie: promulga un plan urias de relansare economica, în valoare de 787 de miliarde de dolari.

– 27 februarie: anunta retragerea celei mai mari parti a militarilor americani din Irak pâna în august 2010 si o retragere totala la sfârsitul lui 2011.

– 20 martie: Obama se adreseaza liderilor iranieni în vederea depasirii celor aproximativ 30 de ani de conflict.

– 5 aprilie: propune la Praga o relansare a eforturilor în vederea unei lumi „fara arme nucleare”. Un an mai târziu va semna, în acelasi oras, un acord de dezarmare cu omologul sau rus Dmitri Medvedev.

– 4 iunie: la Cairo, Obama întinde mâna musulmanilor, cu obiectivul de a pune capat „unui ciclu de neîncredere si discordie”.

– 9 octombrie: Premiul Nobel pentru Pace îi este decernat lui Barack Obama.

– 1 decembrie: anunta mobilizarea accelerata, în 2010, a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan.

– 23 martie 2010: promulga o reforma a asigurarilor de sanatate dupa luni de negocieri dificile în Congres.

– 21 iulie: semneaza cea mai vasta reforma de supervizare a sistemului financiar din anii ’30 si pâna în prezent.

– 23 septembrie: îndeamna, la ONU, la reluarea procesului de pace israeliano-palestinian si afirma ca doreste un acord în timpul acestui an, în vederea crearii unui stat Palestina.

– 3 noiembrie: la o zi dupa pierderea majoritatii în Camera Reprezentantilor de catre aliatii sai democrati, Obama ia act de o „înfrângere” electorala.

– 22 decembrie: promulga abrogarea unei legi aflate în vigoare din 1993 care le impune militarilor gay sa pastreze tacerea asupra orientarii lor sexuale.

– 4 aprilie 2011: Obama devine candidat oficial pentru al doilea mandat.

– 1 mai: „Se face dreptate”, Osama ben Laden este eliminat de un comando american, în Pakistan.

– 2 august: Obama promulga o lege bugetara de austeritate, evitând la limita un „default” de plata din partea Statelor Unite. Standard and Poor’s scade ratingul tarii.

– 23 octombrie: Obama saluta începutul unei „noi ere de promisiuni” prin proclamarea „eliberarii” Libiei.

– 30 ianuarie 2012: recunoaste existenta programului avioanelor fara pilot în Afganistan.

– 2 mai: anunta retragerea totala a trupelor din Afganistan pâna la sfârsitul lui 2014.

– 28 iunie: Curtea Suprema aproba o reforma a sanatatii, care ofera asigurari de sanatate unui milion de americani.

– 11 septembrie: un atac terorist la Consulatul Statelor Unite de la Benghazi, în Libia, se soldeaza cu patru morti, inclusiv ambasadorul.

– 6 noiembrie: este reales pentru al doilea mandat.

– 18 noiembrie: devine primul presedinte american în exercitiu care efectueaza o vizita în Myanmar.

– 14 decembrie: îsi sterge lacrimile în timp ce vorbeste, dupa un masacru comis într-o scoala din Newtown (Connecticut) si soldat cu moartea a 20 de copii, o tragedie pe care o va califica mai târziu drept „cea mai rea zi a presedintiei” sale si care îl va determina sa se angajeze în lupta împotriva violentei ce implica armele de foc.

– 1 ianuarie 2013: dupa mai multe saptamâni de negocieri, Camera Reprezentantilor adopta în ultimul moment un acord vizând evitarea unui „vârf bugetar”.