Primul transplant de faţă din lume realizat de urgenţă, efectuat în Polonia

Medicii de la centrul medical din Gliwice, sudul Poloniei, au anunţat miercuri că au realizat prima grefă de faţă din lume, efectuată de urgenţă pentru a salva viaţa pacientului.

23 mai 2013, 06:33

„Este prima grefă de faţă din Polonia şi, în acelaşi timp, prima din lume realizată de urgenţă pentru a salva viaţa pacientului”, a declarat Anna Uryga, purtător de cuvânt al Centrului de cancerologie din Gliwice.

Pe 23 aprilie, pacientului, un bărbat de 33 de ani, i-a fost smulsă o mare parte din faţă într-un accident cu o maşină de fasonat piatră. O primă tentativă de a repune toată partea de faţă smulsă nu a reuşit, însă s-a putut salva vederea pacientului şi partea inferioară a feţei. Viaţa bărbatului era totuşi în pericol din cauza întinderii şi profunzimii leziunilor, a spus dna Uryga.

În cadrul unei operaţii care a durat 27 de ore, desfăşurate pe 15 mai, un grup de medici a realizat grefarea feţei, cu acordul pacientului. „El şi familia au aprobat planul de acţiune şi au aflat care sunt riscurile. A fost chiar entuziast”, a declarat presei dr Adam Maciejewski, şeful echipei de medici care a efectuat intervenţia.

După şapte zile, „starea lui continuă să fie gravă, deoarece intervenţia a fost extrem de dificilă”, a mai spus medicul, adăugând că pacientul „respiră autonom. Nu vorbeşte, însă comunică prin mişcări ale capului şi mâinilor”.

Potrivit doctorului, „pacientul va putea mânca, respira şi vedea. Peste opt luni, ar trebui să îşi recapete întreaga motricitate a feţei”.

Transplantul de la Gliwice are loc la şapte ani şi jumătate după prima grefă de faţă din lume, efectuată pe 27 noiembrie 2005 la spitalul din Amiens, Franţa.

Craniul pacientului, distrus după accident, FOTO: AP