Papa Francisc, la Bazilica Sfânta Maria cea Mare. Primele zile ale Pontificatului Papei Francisc

Noul Papă are un program destul de încărcat în primele zile ale Pontificatului său, a anunţat miercuri Vaticanul.

14 mart. 2013, 07:48
Papa Francisc, la Bazilica Sfânta Maria cea Mare. Primele zile ale Pontificatului Papei Francisc

Viaţa cardinalului argentinian s-a schimbat încă din prima noapte, de miercuri spre joi, pe care a petrecut-o la reşedinţa Sfânta Marta, unde au locuit cei 115 cardinali electori pe timpul conclavului. El va dormi de acum înainte în apartamentul 201, un apartament deosebit de confortabil de trei camere, incluzând un birou, un salon şi o cameră.

Citeşte şi Papa Francisc, microbist şi mare iubitor de tango

Noul Papă argentinian Francisc a sosit joi dimineaţă imediat după ora 7.00 GMT (9.00, ora României), la Bazilica romană Sfânta Maria cea Mare, pentru o rugăciune privată. Papa a sosit cu un convoi mic, de două maşini, însoţit, între alţii, de către Georg Gänswein, secretarul privat la predecesorului său, Benedict al XVI-lea, totodată Prefectul Casei Pontificale. Un grup de câteva zeci de persoane, în principal jurnalişti şi fotografi, l-a întâmpinat la sosire.

Citeşte şi Papa Francisc se opune vehement căsătoriilor între homosexuali, avortului şi eutanasiei

Joi după-amiaza, către ora 16.00 GMT (18.00, ora României), el va conduce o mesă împreună cu cei 114 cardinali electori, în Capela Sixtină. Vineri, la ora 10.00 GMT (12.00, ora României), Papa Francisc va primi întregul Colegiu al Cardinalilor în magnifica Sală Clementină. Ulterior, el se va întâlni, potrivit unei „tradiţii” recente, cu jurnalişti şi oficiali în comunicare de la Vatican.

Citeşte şi Noul Papă trăieşte cu un singur plămân încă din adolescenţă

Duminică, Papa Francisc va susţine tradiţionala rugăciune Angelus, în apartamentul papal, la ora 11.00 GMT (13.00, ora României).

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat, de asemena, că Papa Francisc se va întâlni cu predecesorul său „în zilele următoare”.

Mesa de instalare a noului Papă Francisc va avea loc la 19 martie 2013, ziua Sfântului Iosif, patronul Bisericii Catolice, la ora 8.30 GMT (10.30, ora României), în Bazilica Sfântul Petru. De asemenea, la 20 martie, el va acorda o audienţă delegaţilor. Astfel, nu va avea loc o audienţă generală.

Citeşte şi Papa Francisc nu a vrut să fie Suveran Pontif. „Nici nu se aştepta să fie Papă”