Primele declaraţii ale lui Cristian Botan, noul consilier al lui Victor Ponta

Cristian Botan a fost numit de premierul Victor Ponta drept consilier pentru transparență în administrația publică. Imediat după numirea în funcţie, Botan a declarat că, în viitor, toate instituţiile publice vor anunţa pe un site unic toate posturile scoase la concurs, iar recrutarea va trebui realizată în funcţie de competenţe, după model european.

RomaniaTV.net
03 dec. 2012, 11:34
Primele declaraţii ale lui Cristian Botan, noul consilier al lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că îl va coopta în echipa sa pe Cristian Botan, cel care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizează toate posturile vacante din instituţiile statului.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Guvernului, noul consilier guvernamental a afirmat că recrutarea și promovarea în funcțiile publice reprezintă o problemă, iar scopul platformei unice pe care sunt publicate posturile publice disponibile este ca pe aceste funcţii să ajungă persoane care demonstrează competenţă şi nu sunt promovate „în funcție de gradele de rudenie şi afacerile lor”.

Primul punct pe care l-am discutat cu primul-ministru a fost despre instituționalizarea site-ului pe care l-am lansat deja, în sensul ca instituțiile să fie obligate într-un viitor, sperăm noi, foarte apropiat să publice din proprie inițiativă posturile pe care le au disponibile pe platforma respectivă. Ne limităm în clipa de față la instituții din administrația publică centrală și locală și, concret, la funcții publice. Sperăm ca într-un viitor, iarăși, foarte apropiat publicjob.ro, sau cum se va numi el sub forma patronată de Guvern, să includă toate funcțiile bugetate din fondurile centrale sau locale„, a spus Botan, citat de Mediafax.

Acesta a adăugat că s-a gândit și la schimbări legislative, în special cu privire la modalitatea de concurs pentru funcţii publice.

I-am propus primului-ministru să mergem pe sistemul de recrutare de la Uniunea Europeană, nu să cerem candidaților să memoreze 20 de legi, din care să-i întrebăm din 3, ci să vedem competențele”, a afirmat noul consilier al premierului.

El a precizat că primul pas va fi ca site-ul publicjob.ro să fie preluat și administrat de Guvern, urmând ca celelalte iniţiative să fie concretizate atunci când „situația politică va fi puțin mai liniștită” și va exista „o structură stabilă a viitorului Guvern”.

Întrebat dacă nu se teme că, în urma alegerilor, proiectul său nu s-ar mai putea concretiza, Botan a afirmat că nu crede că vreun lider de anvergură va putea să spună că nu este corectă transparentizarea administrație publice.

Botan a precizat totodată, pentru Mediafax, că nu este membru al vreunui partid politic și speră ca un astfel de lucru „să nu se întâmple prea curând”.

Premierul Victor Ponta a anunţat duminică, într-o campanie de teasing pe blogul personal, că pregăteşte un „transfer surpriză” în echipa guvernamentală, fiind vorba despre o persoană care va atrage atenţia multora şi se va alătura luni Cabinetului.

„Românii trebuie să afle direct de la mine despre cine este vorba. Tocmai de aceea, am decis să vă spun încă de astăzi că săptamâna viitoare pregătim un «transfer surpriză». De mâine ni se va alătura, la nivelul echipei din Guvern, o persoană care, sunt convins, va atrage atenţia multora dintre voi”, susţinea Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, tot pe blog, că îl va coopta în echipa sa pe Cristian Botan, tânărul doctorand de 25 ani care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizează toate posturile vacante din instituţiile statului.

Premierul a precizat că a ales un mod mai atipic de a-l anunţa pentru că, în Romania lui 2012, normalitatea are nevoie de ceva senzaţional pentru a fi băgată în seamă.

Ziarul Financiar a relatat, la începutul lunii octombrie, despre faptul că Cristian Botan, tânărul doctorand de 25 de ani care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizează toate posturile vacante din instituţiile statului, a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care îi solicită o transparentizare a activităţii guvernamentale, măsură promisă de actualul gu­vern la primirea votului de învestitură. PublicJob.ro, proiectul pe care Botan l-a lansat în luna martie după o investiţie de doar 500 de euro, reuneşte toate posturile vacante scoase la concurs de instituţiile publice şi care au fost publicate în Monitorul Oficial.

El propune, printre altele, obligativitatea instituţiilor finanţate din bani publici de a trans­mite către Monitorul Oficial toate anun­ţurile de posturi vacante (funcţionar şi personal contractual) cu minimum 10 zile înainte de depunerea dosarelor, obligativitatea candida­ţilor la o funcţie publică de a declara, pe propria răspundere, că nu sunt rude sau afini cu alt­cineva angajat în acea instituţie şi crearea unui registru online care să cuprindă date despre fiecare angajat plătit din banii publici.