Primarul Timişoarei: Angajaţii primăriei vor face mini-recensământul, dar încă aşteptăm dispoziţii

Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, spune că pentru realizarea mini-recensământului se vor constitui echipe din partea Primăriei care vor merge la toate adresele şi vor verifica, în primul rând, dacă persoanele de pe listă sunt în viaţă, afirmând că deocamdată se aşteaptă dispoziţii guvernamentale.

RomaniaTV.net
06 aug. 2012, 16:43
Primarul Timişoarei: Angajaţii primăriei vor face mini-recensământul, dar încă aşteptăm dispoziţii

Întrebat, luni, cum s-ar putea realiza la Timişoara mini-recensământul pentru actualizarea listelor electorale, primarul municipiului, Nicolae Robu, a declarat că mai mulţi angajaţi ai Primăriei vor fi folosiţi ca recenzori, fără însă a fi plătiţi suplimentar pentru această muncă.

„Am numit pentru fiecare secţie de votare un angajat la Primăriei care va lucra pe teren un număr de zile, cu sarcină de serviciu de a identifica în listele electorale decedaţii, plecaţii din ţară şi cazurile de persoane care conform legii aveau pierdut dreptul de a vota la 29 iulie 2012. Nu se alocă fonduri speciale pentru această acţiune”, a spus Robu.

Primarul municipiului Timişoara, Nicolea Robu, a afirmat că mini-recensământul ar putea începe chiar de miercuri la Timişoara, însă se aşteaptă dispoziţii noi de la Guvern.

„Se constituie echipe din partea Primăriei care vor merge la toate adresele, cu listele electorale în faţă şi vor verifica, în primul rând, dacă persoanele de pe listă sunt în viaţă, iar în al doilea rând vor menţiona şi dacă sunt plecate din ţară şi de cât timp. De miercuri îi putem da drumul acestui mini-recensământ, însă se aşteaptă dispoziţii guvernamentale”, a spus Robu.

Ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Ioan Rus – care luni şi-a anunţat demisia -, declara, vineri, că actualizarea listelor electorale va presupune un „mini-recensământ”, care va fi făcut de autorităţile locale până în 24 august, prin vizite foarte scurte, de „trei secunde”, la domiciliul românilor.

Întrebat pe ce bază şi în ce mod va fi realizat, concret, „mini-recensământul”, el preciza că Guvernul ar urma să emită la începutul săptămânii un act normativ prin care să împuternicească primăriile pentru activitatea de verificare a datelor în teren.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că un colectiv de tehnicieni condus de noii miniştri pentru Administraţie şi Interne, Radu Stroe şi Mircea Duşa, va prezenta, marţi, în şedinţa de Guvern, actele normative necesare punerii în aplicare a solicitării CC adresate Legislativului.

Întrebat dacă în urma adresei transmise luni Guvernului de către Curtea Constituţională va mai urma un mini-recensământ, Ponta a precizat: „Există un colectiv la care au lucrat şi cei doi miniştri demisionari Rus şi Dobre, la care a lucrat şi Mircea Duşa, pe care îl va coordona acum ca ministru al Administraţiie şi Internelor, alături de Radu Stroe”.

„Acel colectiv, mâine (marţi – n.r.), va veni în şedinţa de Guvern cu actele normative necesare, va pune în aplicare exact ceea ce Curtea a solicitat. Eu nu vreau să comentez mai mult decât atât”, a adăugat Ponta.

Întrebat dacă mini-recensământul va continua, Ponta a răspuns: „Pot să vă spun mâine (marţi – n.r.) ce va propune acest colectiv de tehnicieni pentru adoptarea în şedinţă de Guvern ca procedură de îndeplinire a solicitării imperative făcută de Curte către Guvern”.