Prima reacţie a Avocatului Poporului: Mă aştept să se dispună revocarea. Nu mai puteau aştepta VIDEO

Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis convocarea marţi, la ora 14.00, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, la solicitarea USL. Avocatul Poporului a declarat pentru RTV.NET că se aşteaptă la această revocare şi că cel mai probabil se doreşte înlocuirea lui cu un liberal.

03 iul. 2012, 07:25
Prima reacţie a Avocatului Poporului: Mă aştept să se dispună revocarea. Nu mai puteau aştepta VIDEO

„Cred că probabil vor să-şi pună un om pe care eu cred că îl cam ştiu, să pună un om de la liberali. Mă aştept să se dispună revocarea pentru că atunci când vrei să-ţi faci datoria vis-a-vis de respectarea Constituţiei aşa se întâmplă. Probabil că nu mai puteau aştepta”, a declarat Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului.

Totodată, el a dezminţit acuzaţia că ar fi încălcat Constituţia, afirmând: „Motivul că am încălcat Constituţia se referă probabil la faptul că nu trebuia să atac două Ordonanţe: una cu trecerea Institutului Cultural Român din subordinea preşedintelui în cea a Parlamentului, şi Ordonanţa 15/2012, referitoare la restituirea unor sume de bani către primării. Păi dreptul ăsta îl am de la Constituţie. În plus, această a doua sesizare a şi fost admisă de Curtea Constituţională”.

Gheorghe Iancu nu va putea contesta decizia de revocare din funcţie, el explicând: „Nu am competenţa să contest această decizie. Această competenţă o au preşedinţii celor două Camere şi un număr de senatori sau un număr de deputaţi„.

Birourile Permanente s-au reunit, marţi dimineaţă, într-o şedinţă ad-hoc, convocată la solicitarea USL.

USL a cerut convocarea unei noi sesiuni extraordinare a Parlamentului, marţi, la ora 14.00, care urmează să aibă pe ordinea de zi revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu. Membrii coaliţiei spun că este vorba de schimbarea unui om impus de PDL şi că acesta nu ar avea calităţi profesionale care să-l recomande pentru această funcţie.

În Birourile Permanente, USL a reuşit să impună convocarea sesiunii.

În cazul în care Gheorghe Iancu va fi revocat din funcţie va fi numit un alt Avocat al Poporului, cu care USL să fie de acord. Următorul pas după acesta este emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care să se modifice legea de funcţionare a Curţii Constituţionale, judecătorii – despre care Victor Ponta a afirmat că sunt aserviţi lui Traian Băsescu – urmând să fie înlocuiţi.

După această mutare ar începe declanşarea procedurilor pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat că PDL va ataca la Curtea Constituţională hotărârea pe care o va lua Parlamentul pentru revocarea Avocatului Poporului.