Prima clinică de recuperare a pacienţilor cu cancer se deschide în România în 2013

România va avea din 2013 pentru prima dată o clinică de recuperarea a pacienţilor cu cancer, care va fi construită pe Valea Nerei, unde bolnavii vor fi învăţaţi cum să lupte cu toate armele împotriva cancerului, a declarat joi directorul executiv al Fundaţiei "Sfânta Irina", dr. Pavel Chirilă.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 13:44
Prima clinică de recuperare a pacienţilor cu cancer se deschide în România în 2013

Centrul pentru Recuperare Oncologică urmează să fie ridicat în Valea Nerei, în judeţul Caraş Severin. Clinica va oferi îngrijire post-tratament bolnavilor de cancer în stadii incipiente şi va încorpora, de asemenea, un departament de cercetare pentru prevenţia şi depistarea precoce a cancerului, potrivit Mediafax.

Unitatea va fi organizată într-o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial şi va avea 42 de paturi. Bolnavii de cancer în stadii incipiente vor fi găzduiţi în saloane cu un pat, unde vor urma o cură de 14 zile.

Directorul executiv al Fundaţiei „Sfânta Irina” a spus că bolnavii vor avea la dispoziţie în Clinica „Nera” cei mai buni specialişti şi îngrijire dedicată, la nivelul celor din Occident. Astfel, pacienţii vor beneficia de psihoterapie, kinetoterapie, dietoterapie şi vor învăţa să menţină un stil de viaţă corect, adaptat nevoilor unui organism aflat în recuperare după lupta cu boala.

„Bolnavul de cancer schimbă total stilul de viaţă, iar de aceea va avea nevoie de un psihoterapeut. Trebuie alungată teama de moarte care îi face depresivi şi din cauza căreia nu pot privi spre viitor. Apoi, este vorba despre igiena alimentaţiei, a trupului, a somnului şi a muncii. Bolnavilor din România li se cuvin un alt statut şi îngrijiri la fel ca orice bolnav din ţările occidentale. Din 2013 ei vor avea îngrijirile cele mai bune la noi, în România”, a adăugat medicul Pavel Chirilă.

La rândul său, medicul Cornel Mateescu de la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat, joi, că boala oncologică poate fi învinsă, el exemplificând cu situaţia din SUA, unde 11 milioane de bolnavi au reuşit să se trateze.

„Nu avem certitudinea că această celulă cancerosă a dispărut total, pentru că ea este în organismul uman de când ne naştem. Este celula perfectă, veşnic tânără, care nu îmbătrâneşte. Ea poate să trăiască şi pe cont propriu. Dar ea nu trebuie să primească hrana de care are nevoie. Sunt printre adepţii teoriei că excesul de carne şi de mezeluri contribuie la apariţia şi întreţinerea cancerului. O alimentaţie cât mai naturală, bio, este binevenită pentru stoparea evoluţiei bolii”, a subliniat Cornel Mateescu.

El a menţionat că zeci de români află zilnic că au cancer, iar ei au nevoie să primească îngrijirile medicale cele mai bune aici, în România.

Lucrările de construcţie la Clinica Nera vor începe în martie 2012 şi se vor finaliza în august 2013.