Pricopie despre reforma învăţământului: Schimbările majore trebuie făcute pe baza unor studii

Ministrul Educaţiei crede că reforma învăţământului trebuie înţeleasă în primul rând de cadrele didactice şi susţine că aceasta trebuie să aibă la bază studii şi cercetări.

RomaniaTV.net
22 ian. 2013, 16:42
Pricopie despre reforma învăţământului: Schimbările majore trebuie făcute pe baza unor studii

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, marţi, că una dintre problemele învăţământului românesc este faptul că reforma se face mai mult după ureche, fără să aibă la bază studii şi cercetări privind efectele acesteia.

„Reforma trebuie să fie o constantă. O reformă, oricât de bună ar fi, dacă nu este înţeleasă de profesori, nu duce nicărieri. Dacă schimbi şase miniştri într-un an, poţi spune totul despre ţara respectivă. Un alt lucru care trebuie semnalat este lipsa unor studii, cercetări, atunci când sunt făcute schimbări majore. Sunt prea puţine date când facem schimbări. De exemplu, clasa pregătitoare la grădiniţă sau la şcoală, clasa a IX-a la şcoala generală sau la liceu”, a spus ministrul Educaţiei, la o dezbatere a Societăţii Academice din România privind calitatea în educaţie.

Cu acelaşi prilej, Remus Pricopie a subliniat că una dintre gravele probleme ale sistemului educaţional este analfabetismul funcţional.

„Situaţia în care copiii nu au mers la şcoală, şi consecinţa este că nu ştiu să scrie şi să citească, este una. Dar copiii care au stat la şcoală, sub ochii noştri, ai profesorilor, şi nu ştiu să scrie şi să citească, este o problemă foarte serioasă”, a declarat ministrul Educaţiei.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că părinţii care au copii în grupa mare de grădiniţă vor opta, până la 31 martie, între a-şi înscrie copilul la grupa pregătitoare din şcoală sau a rămâne cu copilul la grădiniţă, tot în grupa pregătitoare, fără ca statul să îi mai forţeze să accepte o anumită decizie.

„Decizia nu se ia uşor, trebuie foarte bine cântărită”, a adăugat ea.

În acelaşi context, Andronescu a afirmat că mutarea aşa-numitei clase zero de la grădiniţă la şcoală, în anul şcolar 2012-2013, a fost „o greşeală” şi că în vara anului trecut, când ea era ministru al Educaţiei, „nu mai era cale de întoarcere”, întrucât copiii erau deja înscrişi.