Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, A MURIT

Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei, a murit marţi noapte în urma unei lungi suferinţe provocate de cancer, informează presa străină, citându-l pe vice preşedintele Nicolas Maduro.

05 mart. 2013, 21:59
Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, A MURIT

„Este un moment de durere profundă”, a declarat vice preşedintele Maduro, însoțit de miniștri de rang înalt, cu vocea sufocată de durere, potrivit Reuters. Acesta a precizat că preşedintele s-a stins din viaţă la ora locală 4:25 p.m.

„Trebuie să ne unim acum mai mult ca niciodată”, a mai spus el, cerând cetăţenilor să rămână liniștiţi.

În orele urmatoare, a declarat Maduro, planurile pentru funeraliile lui Chavez vor fi anunțate.

El nu a precizat când vor avea loc alegerile.

Hugo Chavez a condus Venezuela timp de 14 ani. În toamna anului trecut, Chavez a câştigat al patrulea mandat la preşedinţie.

El a lăsat în urmă 4 copii.
 
Moartea lui Chavez deschide calea pentru un nou scrutin, care va testa dacă „revoluția” sa socialistă poate supravieţui fără personalitatea sa dominantă la cârmă.
 
Legea din Venezuela prevede organizarea unui nou scrutin prezidenţial în termen de 30 de zile. Nicolas Maduro este preşedinte interimar.

Preşedintele Hugo Chavez, spitalizat la Caracas din cauza cancerului, a suferit de o agravare a problemelor respiratorii şi de o nouă infecţie gravă. Chavez, în vârstă de 58 de ani, revenise la Caracas în urmă cu două săptămâni şi a fost internat imediat în spitalul militar din capitală după ce a fost spitalizat timp de două luni la Havana, unde a suferit, în decembrie, o a patra intervenţie chirurgicală de cancer, cu care a fost diagnosticat în 2011 în regiunea pelviană.

Chavez a urmat o cură de chimioterapie foarte puternică şi tratamente complementare.

Guvernul de la Caracas convocase, marţi, o reuniune a liderilor politici şi militari, pe fondul deteriorării stării de sănătate a preşedintelui Hugo Chavez. Reuniunea de urgenţă a început la ora locală 11.20 (17.50, ora României) la Palatul prezidenţial Miraflores din Caracas, în prezenţa vicepreşedintelui Nicolas Maduro, a comandanţilor militari şi a guvernatorilor regiunilor ţării.

CITEŞTE şi Hugo Chavez, unul dintre cei mai populari, excentrici şi controversaţi lideri din America Latină