Băsescu despre dreptul de veto: Nu poţi să mergi la Bruxelles în halul ăsta VIDEO

Președintele Traian Băsescu a ironizat spusele premierului Victor Ponta despre folosirea dreptului de veto de către România în cadrul Consiliului European de toamnă. "De la anunţul de ieri cu veto-ul, toatele statele contributoare s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto", a comentat Băsescu.

RomaniaTV.net
16 nov. 2012, 14:33
Băsescu despre dreptul de veto: Nu poţi să mergi la Bruxelles în halul ăsta VIDEO
Preşedintele Băsescu a respins ideea ca poziţia României la Consiliul European în legătură cu bugetul UE pe 2014-2020 să fie una de folosire a dreptului de veto precizând că deciziile în Consiliu se iau pe baza negocierilor îndelungate între liderii statelor prezenţi.
 
„De la anunţul de ieri cu veto-ul, toatele statele contributoare s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. În opt ani n-am văzut niciun stat făcânt veto în Consiliul European atunci când nu s-a încălcat Tratatul Uniunii Europeni”, a spus şeful statului.
 
Băsescu nu s-a limitat aici cu sarcasmul. „Nu te poţi duce la donatori să le spui: Doamna Merkel, dacă nu-mi dai mai mulţi bani, îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin”, a spus preşedintele României adăugând că dreptul de veto poate fi folosit doar atunci când este încălcat Tratatul UE sau când unui stat membru i se aplică alte criterii decât altora.
 
În plus, Băsescu s-a arătat sceptic că planul preşedintelui Consiliului, Herman van Rompuy, privind bugetul Uniunii va constitui baza de la care se va negocia. „Comisia Europeană are obligaţia să facă o propunere, dar pe 14 noaptea preşedinţia Consiliului European a făcut propria propunere. Vă asigur că până miercuri va mai apărea cel puţin încă un proiect pentru că între timp s-a făcut turul statelor cu poziţia fiecăruia dintre ele. Nimeni nu are bani câţi ar vrea. Repet, nimeni. Nu s-a rezolvat problema cu donatorii, după aceea se pune problema cum repartizăm banii. Aici este un mecanism politic, nu e bugetul domnului Gherghina, este o decizie politică a fiecărui stat”, a afirmat Traian Băsescu.
 
Şeful statului a precizat că este o eroare formularea de poziţii tranşante înaintea începerii discuţiilor propriu-zise. „Este cea mai mare greşeală a unui stat să facă înainte declaraţii de poziţie pentru că te duci dezarmat, în pielea goală. Asta poate mergea în CAER. Nu mă simt dezarmat, că sunt mai inteligent, am soluţii”, a mai spus Băsescu.
 
Şeful statului a deplâns faptul că premierul Ponta a făcut publică invitaţia ce i-a fost făcută de a-l însoţi pe preşedinte la Consiliul European. „Oferta a fost respinsă. Subiectul păcat că l-a făcut public, aş fi încercat să găsesc soluţii”, a spus Băsescu. Întrebat dacă se va întâlni totuşi cu Ponta la Bruxelles, în condiţiile în care premierul va participa la reuniunea şefilor de guvern socialişti, Băsescu a răspuns: „Oricând pot să dau o cafea la hotel.”
 
Iată principalele declaraţii: -În condiţiile în care UE, zona euro în mod deosebit, se află în recesiune şi perspectiva este ca şi în trimestrul următor să rămână în recesiune, ne obligă să privim foarte realist şi la situaţia noastră. În ultimele 4 trimestre, se observă că România a avut 3 trimestre cu scădere economică faţă de trimestrul anterior şi doar unul cu creştere.
 -De ce nu am reuşit să menţinem creşterea din trimestrul II? Primul motiv este neutilizarea din trimestrul III a fondurilor europene. Dacă am fi utilizat 1 mld. de euro, am fi avut creştere pentru că banii ar fi mers la investiţii. Aici trebuie să renunţăm la jocuri politice, PDL dă vina pe actualii guvernanţi, actualii pe guvernările trecute. Adevărul e că niciunii nu şi-au făcut treaba până la capăt.
-Comisia Europeană a cerut corecţii în proceduri în urma auditului, corecţii ce trebuiau implementate. La sfârşitul anului 2011 s-a redeschis finanţarea şi a rămas aşa până în 30 iunie până când trebuiau finalizate toate procedurile de control, depistare a incompatibilităţilor etc. Între timp s-au schimbat 2 guverne care au fost mai mult ocupate cu politica. Auditul făcut la sfârşitul lui iunie a arătat că nu ne-am făcut temele şi s-a ajuns către sfârşitul anului la presuspendare. Este esenţial ca procedurile la care ne-am angajat să le implementăm să fie implementate în două luni, până la sfârşitul anului. La Comisie există disponibilitatea ca de la mijlocul lui decembrie să ni se plătească facturile acumulate la Ministerul Economiei. Ar fi important ca lucrurile să fie privite serios şi nu aruncate de la unii la alţii.
-Acum nu discutăm de fraude, problema este legată de implementarea procedurilor de securizare a fondurilor europene. Sunt mai mult de ordin administrativ. Ministerele pot întrerupe unele contracte, dar este esenţial ca pe toate cele 3 programe presuspendate să se ia măsurile cerute pentru securizarea banilor europeni. Este o securizare legitimă a banilor europeni.
-Alte cauze sunt seceta şi reducerea investiţiilor atât celor de stat, cât şi celotr străine. O lovitură consistentă a fost dată de redistribuirea banilor pentru investiţii din bugetul de stat.
-Intrările nete de capital sunt încă pozitive, dar acum avem doar 3 miliarde. Îngrijorătoare este viteza de scădere a intrărilor de capital. Riscăm ca anul viitor, în lipsa unei situaţii politice stabile să trecem pe intrări nete negative. Ieşirile de capital au fost stimulate de instabilitatea politică.
-Am înţeles că Guvernul a decis să cumpere maşini. Cred că este una din măsurile neinspirate, dar este o măsură caracteristică guvernărilor noastre. Aceşti bani sunt bani cărora le spui bani de investiţii, dar cred că o măsură corectă a guvernului ar fi fost ca aceşti bani necheltuiţi măcar să fi fost utilizaţi la plata facturilor restante la diverse ministere pentru că deja blocajul economic devine din ce în ce mai consistent.
-Niciun partid nu aşează un buget realist pentru reducerile de impozite  de care vorbesc toate partidele. Eu zic să facem pasul privind indexarea pensiilor, care este trecută în mult hulita Lege a pensiilor, înainte de a vorbi de toate procesele de reducere a fiscalităţii. Esenţa este stabilitatea fiscală, iar partidele care se întrec în gogoşi pe televiziuni să vină cu un buget realist. Nici unii, nici alţii nu vor să-l prezinte pentru că ştiu că nu ar avea susţinere pentru gogoşile de la televizor.
-Sunt câteva lucruri importante care ne-ar putea garanta creşterea economică în 2013. Primul este aplicarea tuturor corecţiilor mecanismului de pregătire a banilor europeni până la 15 decembrie în aşa fel încât Guvernul să intre în 2013 cu o capacitate sporită de absorbţie a fondurilor europeni.
-Alt lucru este ca principalul obiectiv să fie creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Dacă politicienii îşi propun acest obiectiv, vor trebuie să vină cu soluţii pentru că una este să spui creştere economică 0,5%, asta nu înseamnă creştere anumărului de locuri de muncă şi alta este să le spui românilor că vrei o creştere de 2,5-3%.
-Avem resursa internă. Ceea ce spun de câţiva ani şi nu am reuşit să conving fosta guvernare şi nu am succes nici cu actuala, să deschidem locuri de muncă acolo unde avem resurse. A venit timpul să începem explorările miniere de suprafaţă de aur şi cupru.
-Eu nu pledez pentru o soluţie sau alta. Dacă va hotărî Guvernul să facă singur investiţiile, bine. Dacă va hotărî că este mai bun un parteneriat cu investitori străini, foarte bine, să-l facă. Deficitul de la bugetul de pensii nu se poate acoperi decât prin creare de locuri de muncă. E un deficit structural generat de un număr relativ mic de oameni în câmpul muncii, comparativ cu numărul de pensionari.
-Avem un angajament cu FMI pe care actualul guvern l-a găsit în vigoare, dar pe care nu l-au respectat guvernele Boc şi Ungureanu şi pe care nu-l respectă nici guvernul Ponta în ceea ce priveşte managementul privat. Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli pe care le-a făcut şi Boc. Peste tot numai politruci. De exemplu, la portul Constanţa e un domn specializat în IT.
-Uitaţi-vă la Conpet, la Romgaz, tot numiri politice. Pe bună dreptate cei de la Fond spun ‘Fraţilor, nici măcar cele esenţiale, uşor de respectat, nu le respectaţi’. Am încercat o scuză, că e campanie, dar aceste companii au nevoie de un management profesionist până când vor fi privatizate. Sunt un susţinător fără rezerve al împingerii pe mai departe a privatizărilor, dar am avut 3 eşecuri succesive. Asta e, pe timp de criză privatizările merg mai prost. Cât să mai lungim lista? Haideţi măcar să avem management profesionist. Atâta vreme cât menţinem management de stat, companiile de stat vor fi căpuşate.
-La căpuşat, partidele se înţeleg, nu se înjură. Doar iau banii.
-Reforma în sănătate. Am încercat, m-am dat cu capul de perete în ianuarie, dar până când nu deschidem sistemul de sănătate banilor privaţi, sistemul se va târâi ca şi până acum. Serviciul în ansamblul lui este deficitar. Stau cu proiectul Legii sănătăţii şi îl plimbă între sertare. O împletire între sistemul de stat şi cel privat în sănătate este ceea ce ne trebuie acum.
-După operaţia de la Viena am înţeles cât este de rău să nu ai o asigurare de sănătate. Eu plătesc o asigurare în străinătate. Ce este rău să avem şi în România un sistem de asigurări pe lângă pachetul minim de servicii?
-Intervenţia mea de azi este pentru a ne da optimism şi poate reuşim să aducem partiele aflate în campanie în problematica reală a ţării şi nu în disputele ba tu, ba eu, ba familia ta.
-România nu este într-o situaţie critică, critică ne-o facem noi pentru că nu facem ce trebuie. Suntem ţara care şi-a făcut cel mai rapid restabilirea echilibrelor macroeconomice. Dar acestea nu se menţin singure, menţinerea o face creşterea economică.
-Avem cu ce să creştem, totul este ca guvernanţii să facă ce trebuie. Ce îmi este foarte clar: avem potenţial să creştem şi să trecem cu o oarecare relaxare de criza în care Europa se afundă.
-Eu mi-am făcut bugetul general, ştiu ce se poate şi ce nu. De aceea le cer partidelor să facă bugetul.
-Dacă nu facem ce trebuie, scăderea economică se poate croniciza. Atunci ne rupem şi echilibrul macroeconomic.
-De la anunţul de ieri cu veto-ul, toatele statele contributoare s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. În 8 ani n-am văzut niciun stat făcând veto în Consiliul European atunci când nu s-a încălcat tratatul.
-Nu te poţi duce la donatori să le spui: Doamna Merkel, dacă nu-mi dai mai mulţi bani, îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin.
-Comisia Europeană are obligaţia să facă o propunere, dar pe 14 noaptea preşedinţia Consiliului European a făcut propria propunere. Vă asigur că până miercuri va mai apărea cel puţin încă un proiect pentru că s-a făcut turul statelor. Nimeni nu are bani câţi ar vrea. Repet, nimeni. Nu s-a rezolvat problema cu donatorii, după aceea se pune problema cum îi repartizăm. Aici este un mecanism politic, nu e bugetul domnului Gherghina, este o decizie politică a fiecărui stat.
-Dreptul de veto se exercită atunci când se încalcă Tratatul sau când unei ţări i se aplică alte criterii.
-Este cea mai mare greşeală a unui stat să facă înainte declaraţii de poziţie pentru că te duci dezarmat. Asta poate mergea în CAER. Nu mă simt dezarmat, că sunt mai inteligent, am soluţii.
-Oferta a fost respinsă. Subiectul păcat că l-a făcut public, aş fi încercat să găsesc soluţii.
-Miniştri politici nu-mi trebuiesc, îmi trebuie o echipă în afara sălii şi când discutăm de ajustări de 0,01 să-mi poată spună repede efectele asupra bugetului de stat. Îmi trebuie oameni cu laptop şi bună cunoaştere a ceea ce le cer.
Îmi trebuie asistenţa tehnică de la specialişti.
-Oricând pot să dau o cafea la hotel.
-În Constituţie, nu se scrie să preşedintele ia mandat de la prim-ministru. Dacă-mi va prezenta un mandat pentru participarea la Consiliu şefilor de guvern va trebui să fie consonant cu ceea ce vreau eu să fac în Consiliul European
-Dacă ieşim de sub presiunea partidelor şi numim manageri porfesionişti va fi un lucru extrem de important, dar unele lucruri au evoluat între timp. Transgazul a intrat în altă ligă după ce ştim ce ştim despre Marea Neagră. E de discutat dacă vrem să vindem sau nu 15%. Lucrurile, la fiecare revizuire, se reaşează în funcţie de evoluţii. De exemplu, după eşec, nu l-aţi mai văzut trecut pe lista de privatizare a 10% pentru că este parte la ce se întâmplă în Marea Neagră.
-Nu putem imagina că mai putem repeta circul de la Oltchim cu intenţia de a prinde un şoricel mic într-o capacană mare. Păcat că Guvernul s-a pretat la acest circ. Este clar că modificarea caietului de sarcini i-a fost dedicată lui Dan Diaconescu. Asemenea privatizare nu-i privatizare. Oltchim poate fi privatizat doar cu un partener strategic şi nu cu o persoană fizică.
-Cum puteam să fiu de acord să privatizăm CFR Marfă cu strigare? Acolo îţi trebuie partener strategic. Privatizări gen Oltchim nu pot fi acceptate şi râde toată lumea de noi.
-Haideţi să vedem alegerile terminate. Ştiu eu ce or negocia partidele? Ştiu eu?
-Oameni politici nematurizaţi fac tipul acesta de jocuri. Cum credeţi că un preşedinte s-ar pronunţa înainte de alegeri privind opţiunile lui?
-Îmi menţin declaraţia că voi desemna un premier care să respecte interesul naţional.
 
 
Preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European, a anunţat joi premierul Victor Ponta. Premierul a anunţat că, în urma întâlnirii de la Palatul Cotroceni, au convenit împreună mandatul României, fiind posibilă exercitarea dreptului de veto faţă de propunerile preşedintelui Consiliului, Herman van Rompuy privind reducerea fondurilor de coeziune şi pentru politica agricolă comună acordate de către Uniunea Europeană.

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, cum comentează propunerea preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind reducerea bugetului UE pentru 2014-2020, Victor Ponta a declarat că propunerea este „extrem de nefavorabilă” României.

„Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabilă nouă, este altă propunere decât a CE şi PE şi este inacceptabilă. Când spui inacceptabil, România fiind o ţară cu drepturi depline în UE, când ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu se poate adopta decât prin unanimitate. Prin poziţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare îl sprijinim pe preşedintele Băsescu să nu cedeze, pentru că domnia sa spune «Asta e poziţia Parlamentului şi Guvernului, nu puteţi să mă convingeţi să cedez». Preşedintele ţine mult la instituţii, mai puţin la popor, şi instituţiile – Guvern, Parlament – au spus care este limita dincolo de care România nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020”, a spus Ponta.

El a afirmat că delegaţia României nu merge la Bruxelles să ceară lucruri „absurde”, ci ceea ce Comisia Europeană şi PE „au considerat că e corect”.

„Importantă e poziţia României la Consiliul European”, a spus Ponta.