Preşedintele Lituaniei, CRITICI DURE: Aţi schimbat 3 premieri în 6 luni. Ţara dvs. este paralizată

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a criticat dur România, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Palatul Cotroceni, împreună cu Traian Băsescu. Grybauskaite a afirmat că, dacă politicienii români nu se maturizează, România nu va putea accesa suficiente fonduri europene, iar zona Schengen va rămâne închisă.

RomaniaTV.net
12 sept. 2012, 09:39
Preşedintele Lituaniei, CRITICI DURE: Aţi schimbat 3 premieri în 6 luni. Ţara dvs. este paralizată

Această instabilitate pe care o putem vedea acum din exterior, schimbarea a trei premieri în şase luni, deloc suprinzător se reflectă şi în capacitatea dvs. de a performa în UE, şi mă refer aici în special la capacitate de absorbţie a fondurilor europene„, a spus preşedintele Lituaniei.

Ţara dvs este ultima dintre statele membre UE la capitolul absorbţia fondurilor europene. Acesta este un mesaj negativ. Din cauza agitaţiei politice, ţara este paralizată şi nu îşi poate rezolva problemele„, a adăugat şeful statului lituanian. 

Grybauskaite i-a invitat pe politicienii români să se maturizeze, în caz contrar costurile fiind suportate de poporul român. „Toate ţările au dificultăţi, toţi ne gândim la disputele politice, dar maturitatea politică înseamnă că orice ideologie politică ar avea partidul din care faceţi parte, trebuie să înţelegeţi că poporul dumneavoastră este primul care contează. Acesta este un avertisment: dacă nu veţi capabili să vă maturizaţi, să vă comportaţi responsabil din punct de vedere politic, povara va fi pe umerii poporului român. Nu veţi putea avea suficiente fondurie de la Uniunea Europeană, nu vi se va deschide zona Schengen şi acesta va fi eşecul tuturor partidelor politice„, a declarat Dalia Grybauskaite.

Ea a arătat că deciziile majore privind poporul romând depind de clasa politică românească. „Sper ca ţara dumneavoastră să-şi asume  resposanbilitatea pentru stabilitate şi să facă tot ce e posibil pentru popor. Nimeni nu vă va ajuta din exterior, nimeni nu vă va putea distruge din exterior. Totul este în mâinile dumneavoastră. Bine sau rău„, susţine Grybauskaite.

Pe de altă parte, preşedintele Lituaniei s-a arătat mulţumită de colaborarea cu omologul său de la Bucureşti. „În cooperarea noastră, ne înţelegem foarte bine cu domnul preşedinte şi ne înţelegem foarte bine unul cu altul în timpul Consiliilor Europene şi colaborăm îndeaproape pentru a ne folosi capacităţile în cadrul NATO„, a spus Grybauskaite.

Preşedintele Traian Băsescu a primit-o, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei, aflată în vizită oficială în România.

Şeful statului i-a spus omologului său lituanian că este primul şef de stat care vizitează România după „iarna noastră extrem de furtunoasă”. Sunteţi primul şef de stat care vizitează România după iarna noastră extrem de furtunoasă”, i-a spus preşedintele Traian Băsescu oaspetelui străin, citat de Mediafax.

„Sunt furtuni … important este cum faceţi faţă, cum treceţi peste ele”, i-a răspuns preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, omologului român.