Preşedintele Comisiei de la Veneţia face apel la autorităţi să se abţină de la presiuni asupra CCR

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a lansat un apel către toate autorităţile statului şi către toate partidele politice din România să respecte independenţa CCR şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. Buquicchio a mai spus că se aşteaptă ca autorităţile române să protejeze judecătorii şi familiile acestora şi să ia toate măsurile necesare să aducă autorii acestor ameninţări în faţa Justiţiei.

RomaniaTV.net
07 aug. 2012, 09:51
Preşedintele Comisiei de la Veneţia face apel la autorităţi să se abţină de la presiuni asupra CCR

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, spune într-o declaraţie publicată pe site-ul instituţiei că luni, 6 august, a primit „informaţii suplimentare de la Curtea Constituţională despre continuarea presiunilor si ameninţărilor la adresa judecătorilor”.

„În data de 4 iulie am făcut o declarţie în care îmi exprimam îngrijorarea faţă de tentativele de a exercita presiuni şi de a submina independenţa Curţii Constituţionale din România. Ieri (luni, 6 august – n. red.) am primit informaţii suplimentare de la Curtea Constituţională despre continuarea presiunilor şi ameninţărilor la adresa judecătorilor.

Este un principiu general al statului de drept ca presiunea asupra unei curţi, fie ea constiţutională sau obişnuită, menită a influenţa deciziile este inadmisibilă. În ultimii ani Comisia de la Venetia a trebuit uneori să intervină pentru a proteja independenţa unei curţi constituţionale într-o nouă democraţie. Este surprinzător pentru mine, chiar şocant, că pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al UE se simte obligată să facă apel la Comisia de la Veneţia pentru a-şi proteja independenţa.

Fac apel la toate autorităţile de stat şi la toate partidele politice din România să respecte independenţa CCR şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările împotriva judecatorilor, aştept ca autorităţile române să protejeze judecătorii şi familiile acestora şi să ia toate măsurile necesare să aducă autorii acestor ameninţări în faţa Justiţiei”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneţia.