Presa americană protestează faţă de confiscarea înregistrărilor jurnaliştilor de la Associated Press

Peste cincizeci de grupuri de media americane au protestat împotriva confiscării, considerată de acestea "excesivă" şi fără precedent, a înregistrărilor telefonice ale agenţiei de ştiri Associated Press (AP) de către guvernul american.

RomaniaTV.net
15 mai 2013, 17:08
Presa americană protestează faţă de confiscarea înregistrărilor jurnaliştilor de la Associated Press

Aceste confiscări „pun în discuţie integritatea practicilor Ministerului de Justiţie faţă de presă şi capacitatea sa de a găsi un echilibru între puterile sale poliţieneşti şi drepturile mass-media şi de opinie stabilite de Primul Amendament”, au scris grupurile de media într-o scrisoare publicată marţi.

Scrisoarea, trimisă în numele Comitetului reporterilor pentru libertatea presei (Reporters Committee for Freedom of the Press) este semnată printre alţii de Dow Jones, EW Scripps, Gannett, The New York Times, The Newspaper Guild, Time Inc. şi Washington Post.

Administraţia Barack Obama a justificat marţi confiscarea în 2012 acestor înregistrări ca fiind un caz de forţă majoră care „îi punea în pericol pe cetăţenii americani”.

Potrivit AP, ancheta care a justificat aceste confiscări se referea la un articol privind o „operaţiune a CIA în Yemen, care a împiedicat în primăvara anului 2012 un complot al Al-Qaida ce urmărea explozia unei bombe într-un avion cu destinaţia Statele Unite”.