Preoţii au dezlegare de la BEC să trimită oamenii la vot VIDEO

Biroul Electoral Central le dă voie preoţilor să discute cu enoriaşii despre alegeri, cu condiţia ca atitudinea să fie una civică, de îndemn general, şi nu una partizană.

RomaniaTV.net
30 nov. 2012, 08:06
Preoţii au dezlegare de la BEC să trimită oamenii la vot VIDEO

Arhiepiscopia Romano-Catolică a trimis Biroului Electoral Central o adresă prin care solicita lămuriri cu privire la situaţia în care un preot îndeamnă credincioşii să meargă la vot.

În scrisoarea sa, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu, precizează că, de fiecare dată când în România s-au organizat alegeri, i-a îndemnat pe credincioşi „să se prezinte la vot şi să-şi facă datoria faţă de ţară”. El s-a adresat pentru lămuriri Biroului Electoral Central deoarece, după Referendumul din vară a fost acuzat că i-a trimis pe enoriaşi să voteze împotriva preşedintelui Traian Băsescu. „Le-am cerut preoţilor să le spună credincioşilor, chiar în ziua votului, să se prezinte la secţiile de votare şi să-şi facă datoria faţă de Patrie. Nu li s-a spus credincioşilor cum să voteze„, a punctat arhiepiscopul, precizând că ulterior a fost acuzat în presă că i-a asmuţit pe oameni împotriva preşedintelui, în condiţiile în care prezenţa la urne era un criteriu obligatoriu de validare a referendumului.

În răspunsul oficial al BEC se arată că „îndemnul generic privind participarea la vot nu poate fi interpretat ca fiind contrar legii„.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Francisc Doboş, a declarat, la România TV, că preoţii nu îi vor sfătui pe oameni cum să voteze. „Din punct de vedere creştin şi biblic, oamenii trăiesc într-o societate. Credincioşii noştri catolici sunt fie de o culoare politică, fie de alta. Preoţii nu se implică să dea sfaturi, ci să-i îndemne pe oameni să-şi asume faţă de societate rolul pe care şi-l asumă în biserică„.

Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al BEC, consideră că iniţiativa Bisericii Catolice este de lăudat: „E de apreciat atitudinea Bisericii Catolice. Se poate face o paralelă între acest demers şi Autoritatea Electorală Permanentă, care îndeamnă, de exemplu, tinerii care ajung la majorat să-şi exercite pentru prima oară dreptul constituţional de a vota. Este o acţiune civică. A-i îndemna să nu meargă la vot nu mai este o atitudine civică”.