Preot italian, la închisoare pentru că a deturnat 4 milioane de euro de la un spital al Vaticanului

Fost director al unui spital aflat în proprietatea Vaticanului, preotul catolic este acuzat că a folosit în scopuri persoanale aproximativ 4 milioane de euro.

05 apr. 2013, 10:53
Preot italian, la închisoare pentru că a deturnat 4 milioane de euro de la un spital al Vaticanului

Părintele Franco Decaminada a fost 8 ani administratorul Spitalului Dermatologic din Roma, timp în care instituţia a înregistrat pierderi de peste 600 de milioane de euro, pentru ca în final să declare faliment. Folosindu-se de avantajele funcţiei, preotul catolic a deturnat aproximativ 4 milioane de euro din fondurile spitalului, în interes personal, scrie The Guardian.

Preotul şi-ar fi cumpărat, printre altele, o vilă în regiunea Toscana, care a fost acum confiscată de autorităţi. Situaţia spitalului a fost urmărită atent de conducerea Vaticanului.

În schimb, 1.500 de salariaţi ai spitalului s-au ales numai cu paguba. Ei nu şi-au primit salariile de 8 luni, dar au continuat să muncească fără bani, în speranţa că nu îşi vor pierde locurile de muncă, mai scrie publicaţia britanică. Abia acum, ei cred că, în final, li se va face dreptate şi li se vor plăti salariile restante.

Fostul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, a încredinţat gestionarea spitalului unui cardinal, înainte de retragerea sa istorică. În afara preotulului, în acest caz au fost arestaţi doi antreprenori italieni.