Premiul Nobel 2012 pentru pace: Bill Gates şi un post de radio din Moscova, printre favoriţi

Vineri se decernează Premiul Nobel 2012 pentru pace. Nu mai puţin de 188 de persoane şi 43 de organizaţii au şanse să câştige prestigioasa distincţie. Printre favoriţi de numără Bill Gates, Bill Clinton, un post de radio din Moscova şi un profesor universitar specializat în revoltele non-violente.

RomaniaTV.net
10 oct. 2012, 06:27
Premiul Nobel 2012 pentru pace: Bill Gates şi un post de radio din Moscova, printre favoriţi

Cei mai mulţi specialişti cred că marele favorit la nobelului pentru pace este profesorul american Gene Sharp. Acesta e un teoretician al revoltelor non violente, iar învăţăturile sale au influenţat din plin primăvara arabă.

„Munca mea se referă la natura luptei non-violente. Ea încearcă să determine unde a fost folosită această luptă, unde a fost eficientă, unde a eşuat şi cum ar putea fi utilizată mai bine pe viitor”, a declarat Gene Sharp.

Pe locul doi în topul favoriţilor s-a clasat postul de radio Echo Moscow. Canalul a fost nominalizat pentru contribuţia sa la sprijinirea libertăţii de exprimare.

„Radio Echo Moscow este una dintre principalele instituţii media libere din Rusia, care practică un jurnalism critic de investigaţie”, a afirmat Kristian Berg, de la Institutul Prio din Norvegia.

Organizaţia rusă ‘Memorial’ se situează pe locul 3 în topul pretendenţilor la Nobel.

Printre favoriţi se mai numără Bill Gates, preşedintele din Myanmar şi prima femeie ministru din istoria Afganistanului, Sima Samar. Câştigătorul premiului Nobel pentru pace va fi anunţat vineri, la Oslo.