Premierul Victor Ponta, în vizită oficială în Germania

Primul-ministru Victor Ponta va efectua luni şi marţi o vizită oficială în Germania, la invitaţia cancelarului german Angela Merkel, pe agenda discuţiilor figurând relaţiile bilaterale, teme europene şi regionale, precum şi politica internă românească.

RomaniaTV.net
09 iun. 2013, 12:53
Premierul Victor Ponta, în vizită oficială în Germania

Vizita şefului Guvernului român la Berlin va începe printr-o întâlnire cu copreşedintele Consiliului de conducere al Deutsche Bank, Jurgen Fitschen, după care va participa la conferinţa „Cooperarea economică româno-germană: Noi perspective”.

Ulterior, Victor Ponta va lua parte la conferinţa Fundaţiei Friedrich Ebert, cu tema „Contribuţia României la o Europă Socială şi Democrată”.

Luni seara, premierul român va fi primit de Angela Merkel cu onoruri militare la sediul Cancelariei federale. După întrevedere, cei doi oficiali vor susţine o declaraţie comună de presă.

Marţi, Ponta se va deplasa la Stuttgart, capitala landului german Baden-Wurttemberg. El va merge la sediul Daimler, unde se va întâlni cu Andreas Renschler, membru al board-ului concernului. De asemenea, premierul va vizita fabrica Daimler şi se va întâlni cu muncitorii români de la fabrica Cugir, aflaţi la cursuri de perfecţionare.

Daimler AG va investi peste 300 de milioane de euro în filiala sa din România, Star Transmission. Constructorul auto german a anunţat în aprilie că intenţionează să construiască o uzină în România unde să producă cutii de viteze pentru autovehiculele de lux marca Mercedes-Benz.

Victor Ponta va avea şi o întrevedere cu preşedintele în exerciţiu al Bundesratului, prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann. Ei vor susţine o conferinţă comună de presă.

Premierul român a pledat – într-un interviu difuzat vineri de postul de radio Deutsche Welle – pentru un parteneriat strategic cu Germania şi a subliniat că România se bucură acum de stabilitate politică, fiind un partener esenţial pentru Germania în regiune.

În a doua parte a zilei de marţi, premierul Victor Ponta ajunge în Slovacia, unde are programate întâlniri cu preşedintele slovac, Ivan Gasparovic, şi cu primul ministru Robert Fico.

„Întâlnirile cu preşedintele republicii şi, respectiv, cu primul-ministru al Guvernului republicii au rolul de a confirma relaţiile bilaterale excelente cu Slovacia, precum şi de a marca 20 de ani de relaţii diplomatice”, se arată într-un comunicat.

După întâlnirile cu preşedintele şi premierul slovav, premierul Ponta va participa apoi la un dineu de lucru oferit în onoarea sa de către Robert Fico.