Premierul Ungureanu dă banii ceruţi de primării

Premierul Ungureanu a cedat presiunilor politice şi le-a dat primarilor 648 de milioane de lei. Banii ar trebui folosiţi pentru proiectele pe fonduri europene şi pentru plata datoriilor. La şedinţa de guvern în care a fost luată această decizie, consilierii şi secretarii de stat au fost scoşi din sală şi discuţiile despre bani s-au purtat doar intre premier şi miniştri, informează România TV.

RomaniaTV.net
03 apr. 2012, 10:46
Premierul Ungureanu dă banii ceruţi de primării

Primăriile vor primi fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro). Banii vor fi alocaţi din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA.

S-a recurs la această situaţie, deoarece există o serie întreagă de primării care se află într-o acută criză financiară generată de reducerea veniturilor la buget, criză care le face aproape nefuncţionale. Eixtsă un interes crescut şi bine justificat pentru menţinerea funcţionabilităţii administrativ-teritoriale a acestor unităţi în perioada următoare (…) Este vorba de primării care de-a lungul timpului au avut o situaţie financiară mai proastă şi pentru că relaţia lor cu consiliile judeţene a fost de aşa natură încât activitatea lor nu a beneficiat de un sprijin de care alte primării au beneficiat„, a spus Suciu, citat de MEDIAFAX.

Luni dimineaţa, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a convins coaliţia ca fondurile către administraţiile publice să fie alocate pe baza a două principii, respectiv pentru proiecte europene în derulare care necesită cofinanţare şi pentru achitarea arieratelor.

El a arătat în acelaşi timp că fondurile către autorităţile locale nu vor fi alocate pe criterii politice, dar că anumite primării au dificultăţi de plată mai mari din cauza relaţiei mai puţin bune cu consiliile judeţene, iar Guvernul încearcă să compenseze acest decalaj.

Săptămâna trecută, după disputele din coaliţie privind alocarea acestor fonduri către primării, liderul PDL Buzău, deputatul Cezar Preda, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că există 25 de consilii judeţene conduse de opoziţie în care primarii PDL nu au primit niciun ban şi care ar trebui să beneficieze de alocări.

„Poziţia asta că «eu nu fac cadouri electorale, că eu îmi iau ministru de finanţe care iarăşi e independent şi noi ne gândim la binele ţării şi nu ne interesează» are o contribuţie în reacţiile pe care le au liderii de partid”, a spus Preda, vorbind astfel şi despre problemele apărute în cadrul PDL.