Premierul Ponta vrea un nou mod de selectare a judecătorilor CCR

Victor Ponta susţine că depolitizarea Curţii Constituţionale ar putea fi făcută prin intermediul modului în care sunt selectaţi judecătorii de la CCR. O soluţie ar fi alegerea acestora exclusiv din rândurile judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

RomaniaTV.net
14 iun. 2012, 14:22
Premierul Ponta vrea un nou mod de selectare a judecătorilor CCR

Ponta a precizat că nu doreşte modificarea Constituţiei la capitolul referitor la Curtea Constituţională astfel încât forurile care desemnează magistraţii de la CCR să rămână aceleaşi: trei judecători desemnaţi de preşedinte, trei de către Senat şi trei de către Camera Deputaţilor.

În schimb, ar putea fi modificată Legea de organizare a Curţii astfel încât baza de selecţie a potenţialilor judecători să fie precizată clar astfel încât să fie imposibilă alegerea unei persoane cu legături în mediul politic. „Părerea mea este ca ei fie selectaţi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au o vechime foarte mare ca magistraţi şi nici nu au fost membrii unui partid politic de foarte multă vreme”, propune Ponta.