PREMIERĂ ROMÂNEASCĂ: Patru alpinişti au cucerit un vârf din Himalaya

Alpiniştii români Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Teo Vlad au reuşit, în premieră românească, să cucerească vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8.125 m, situat la capătul vestic al munţilor Himalaya.

20 iul. 2013, 12:47
PREMIERĂ ROMÂNEASCĂ: Patru alpinişti au cucerit un vârf din Himalaya

Alpiniştii români au ajuns vineri după-amiază pe vârful Nanga Parbat, iar în timpul ascensiunii nu s-a folosit oxigen suplimentar sau şerpaşi, potrivit Agerpres.

„Zsolt, Aurel şi Teo au pornit în ascensiune de la cota de 7.500 m, la ora 4.00 dimineaţa (vineri, n.r.), iar Marius a pornit la ora 1.00, el şi fiind cel care a ajuns primul pe vârf, urmat de Aurel, iar apoi de Zsolt”, se arată pe site-ul expediţiei.

„Mulţumim tuturor celor care s-au implicat în rezolvarea securităţii alpiniştilor noştri, Guvernului Republicii Pakistan, Ministerului Afacerilor Externe al României şi în special domnului Emilian Ion – Ambasadorul României la Islamabad care s-a interesat în permanenţă de situaţia echipei”, se arată în mesajul alpiniştilor.

Vârful Nanga Parbat este considerat de către alpinişti ca fiind unul dintre piscurile cel mai greu de escaladat, fiind al nouălea vârf ca înălţime din lume.

Citeşte şi: Alpinistul Horia Colibăşanu a cucerit al patrulea vârf al lumii, Lhotse, din Himalaya