PREMIERĂ ISTORICĂ: Patriarhul Constantinopolului va asista la întronizarea Papei Francisc

Patriarhul ortodox Bartolomeu I al Constantinopolului a anunţat că va asista la ceremonia de inaugurare a Papei Francisc, pe 19 martie, într-un gest fără precedent, considerat drept o reconciliere între creştini.

17 mart. 2013, 10:30
PREMIERĂ ISTORICĂ: Patriarhul Constantinopolului va asista la întronizarea Papei Francisc

Apariţia Patriarhului  – considerat drept liderul spiritual al creştinilor ortodocşi – este o premieră în lumea creştină. Patriarhul Constantinopolului nu a mai asistat la inaugurarea unui papă din 1054, de la Marea Schismă, atunci când creştinii s-au despărţit în două ramuri – ortodocşi şi catolici.

Bartolomeu a trimis şi un mesaj de felicitare Papei Francisc, imediat după alegerea sa, pe 13 martie.

Patriarhul Bartolomeu I, ales ca Patriarh Ecumenic al Constantinopolului în Octombrie 1991, a vizitat Vaticanul pentru prima oară în 1995. Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care a vizitat o ţară ortodoxă de la Marea Schismă – România – în mai 2009.

Şi Patriarhul României i-a trimis Papei un mesaj după ce a fost ales:

„Biserica Ortodoxă Română se alătură acestor momente de bucurie ale Bisericii Romano-Catolice, ca urmare a alegerii Sanctităţii Voastre ca Episcop al Romei și Papă.

Suntem convinși că valorile morale autentice, bazate pe credinţa bimilenară creștină, vor continua să aibă un loc central în activitatea Sanctităţii Voastre ca Primat al Bisericii Romano-Catolice, având în vedere lucrarea pastorală pe care Sanctitatea Voastră aţi întreprins-o deja în Argentina. Această misiune este o prioritate şi în Biserica noastră Ortodoxă. De aceea, în acest context, este foarte necesar să cooperăm, pentru a realiza solidaritate cu cei care suferă cel mai mult de pe urma crizei economice și spirituale a societăţii contemporane, pentru a da o mărturie creştină comună în lume, în spiritul iubirii milostive a Domnului nostru Iisus Hristos.

Ne exprimăm speranța că Sanctitatea Voastră Veţi continua să-i sprijiniţi pe credincioșii ortodocşi români care trăiesc în număr mare, în diferite ţări din Europa, în special în Italia, așa cum constant au făcut-o predecesorii Voştri, vrednicul de pomenire Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Emerit Benedict al XVI-lea.

Cu stimă și dragoste frățească în Hristos,† DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”.

Ceremonia de inaugurare a Papei Francisc va avea loc marţi, 19 martie.