Premieră absolută: Papa Francisc şi Benedict al XVI-lea au vorbit şi au mâncat la aceeaşi masă

Prânz istoric la Castelul Gandolfo, unde doi Suverani Pontifi, actualul Papă, Francisc şi predecesorul său, Benedict al XVI-lea, s-au reunit la aceeaşi masă.

23 mart. 2013, 14:50
Premieră absolută: Papa Francisc şi Benedict al XVI-lea au vorbit şi au mâncat la aceeaşi masă

Papa Francisc a zburat cu elicopterul la Castelul Gandolfo pentru „marea” întâlnire cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea, devenit Papa Emerit Benedict, care a părăsit Tronul Papal la 1 martie 2013, invocând motive de sănătate şi s-a retras pentru o vreme în acest castel ridicat pe malul unui lac din sudul Romei. Este pentru prima oară în istoria papalităţii când se produce un eveniment de acest gen, ca doi Papi, fostul şi actualul, să se întâlnească la aceeaşi masă, scrie BBC online.

Întrevederea lor a durat 45 de minute, iar de la istorica întâlnire nu există, cel puţin deocamdată, nicio informaţie despre cum a decurs şi ce au vorbit amândoi.

Până acum, în niciun „hrisov” nu există date despre o asemenea întâlnire, mai ales că, de-a lungul vremii, un Suveran Pontif urca pe tron după moartea predecesorului său. Din 1294 este cunoscută prima excepţie, când a demisionat Celestine al V-lea după numai cinci luni de când fusese ales Papă.

Bonifaciu al VIII-lea care i-a urmat nu a avut însă aceleaşi sentimente nobile faţă de predecesorul său, cum are Papa Francisc faţă de Benedict al XVI-lea care a fost primul pe care l-a sunat la telefon după ce a fost ales Papă. Bonifaciu, din contră, l-a băgat pe Celestine într-o temniţă unde a şi murit după un an.

„Premierele” par să marcheze însă destinele amândurora. Astfel, Benedict al XVI-lea a fost primul Papă din ultimii aproximativ 600 de ani care a demisionat, iar Papa Francisc este primul latino-american care ajunge pe Tronul Vaticanului.

Sunt două personalităţi diferite, Benedict întruchipând-o pe cea „clasică”, în timp ce Francisc pare a fi tipul de Papă modern şi non conformist. De pildă, de cum a ajuns la Vatican, Papa Francisc s-a făcut foarte popular, renunţând la limuzina papală şi preferând transportul în comun, coborând în stradă şi amestecându-se în mulţime, îmbrăcându-se simplu şi făcând mici farse gărzilor sale de securitate. În plus, este foarte activ pe Twitter.

El a îndemnat Biserica Catolică să mai renunţe la lux şi să se apropie de cei săraci, dezavantajaţi. A început chiar să invite la slujba de dimineaţă oaspeţi cum ar fi grădinarii Vaticanului, măturătorii de stradă, bucătarii şi femeile de serviciu.