Prefectura Arad sesizează ANI după ce un primar ar fi făcut o plată către o firmă a părinţilor săi

Prefectura Arad a sesizat ANI pentru verificarea unui posibil conflict de interese în care s-ar afla primarul comunei Hălmagiu, care, în urmă cu un an, ar fi semnat o plată din bani publici către firma părinţilor săi. Edilul este în prezent suspendat din funcţie pentru absenţa de la locul de muncă.

RomaniaTV.net
02 sept. 2013, 09:17
Prefectura Arad sesizează ANI după ce un primar ar fi făcut o plată către o firmă a părinţilor săi

Prefectura Arad a sesizat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru a verifica un posibil conflict de interese în care s-ar afla primarul comunei Hălmagiu, Adrian Ţoca (PDL).

„Sesizarea a fost făcută ca urmare a faptului că, în calitatea sa de primar al comunei Hălmagiu, domnul Adrian Ţoca a semnat, în 21 septembrie 2012, Ordonanţarea de plată cu numărul 442 a compartimentului de contabilitate din cadrul Primăriei către societatea comercială Beby Impex SRL Hălmagiu, ai cărei asociaţi sunt Ţoca Aurel şi Ţoca Monica, părinţii domnului Ţoca Adrian”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, „în această situaţie sunt incidente prevederile articolului 76 din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căruia primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele de gradul I”.

„Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”, precizează sursa citată.

Potrivit Mediafax, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, a declarat că plata făcută este în sumă de aproximativ 100 de lei, dar se suspectează că există şi alte plăţi similare, astfel că se fac cercetări.

Conform lui Cozma, recent, primarul a fost suspendat din funcţie de către prefect, pentru absenţa de la serviciu.

Potrivit Prefecturii, în urma unor verificări, s-a constatat că edilul comunei a lipsit de la aproape toate şedinţele de Consiliu Local din momentul câştigării mandatului şi nu s-ar afla la birou, fapt reclamat şi de localnici.

Atribuţiile primarului au fost preluate de către viceprimar.

Primarul comunei Hălmagiu, Adrian Ţoca, a negat că ar fi făcut plăţi către firma părinţilor.

„Firma menţionată este a părinţilor mei şi se ocupă de comerţ. Nu am semnat nicio plată către această firmă”, a susţinut edilul.

Referitor la acuzaţiile că ar absenta de la serviciu, primarul a spus că nu comentează acest subiect, dar a precizat că îşi doreşte să îşi păstreze funcţia, astfel că va ataca ordinul prefectului prin care a fost suspendat.