Preda: Premierul să-şi ţină cuvântul, să demisioneze. Atacăm în contencios ordinele lui Pop

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, vineri, că PDL cere în mod oficial demisia premierului Victor Ponta, arătând că prim-ministrul trebuie să se ţină de cuvânt şi să demisioneze după ce CNATDCU a decis că acesta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

RomaniaTV.net
29 iun. 2012, 15:10
Preda: Premierul să-şi ţină cuvântul, să demisioneze. Atacăm în contencios ordinele lui Pop

„PDL solicită premierului să-şi ţină cuvântul şi anume să demisioneze, întrucât plagiatul a fost în mod formal afirmat de consiliul care se ocupă de titlurile universitare şi de calitatea contribuţiilor academice”, a spus Cristian Preda, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că Victor Ponta a promis că demisionează în ipoteza în care o comisie de savanţi va demonstra că a plagiat teza de doctorat. „Onoarea i-o cere”, a adăugat Preda despre Ponta şi a apreciat că se aşteaptă ca premierul Victor Ponta să demisioneze după ce a promis acest lucru şi după ce a fost demis ministrul Ioan Mang.

Întrebat ce va face PDL în cazul în care Ponta nu îşi va da demisia, Cristian Preda a precizat că democrat-liberalii oricum vor ataca în contencios administrativ ordinele pe care fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop „a încercat să le emită pe ultima sută de metri pentru a salva faţa premierului”.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21.

În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Preşdintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat. În ceea ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta („Curtea Penală Internaţională”), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, susţine că acest for nu are competenţă să ia decizii în acest sens.

Totodată, Pop afirmă că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Consiliul Naţional de Etică (CNE) – care, la 21 iunie, preciza, că nu a primit nicio sesizare privind un eventual plagiat pe numele Victor Ponta – este un organism consultativ, fără personalitate juridică, funcţionând pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Într-un interviu acordat publicaţiei „El Pais”, şeful Guvernului este citat spunând că îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat şi cu siguranţă se „va retrage” şi răspunde afirmativ la întrebarea dacă va demisiona în acest caz.