Preda, despre „uselizarea PDL”: Ambiţia lui Blaga poate forţa ruptura

Cristian Preda atrage atenţia că "uselizarea" PDL poate atrage după sine o forţare a rupturii partidului. Eurodeputatul democrat-liberal scrie pe blogul personal că "ambiţia lui Blaga de a se afişa ca adversar întârziat al lui Traian Băsescu" ar putea avea costuri foarte mari.

RomaniaTV.net
10 apr. 2013, 11:52
Preda, despre „uselizarea PDL”: Ambiţia lui Blaga poate forţa ruptura

„Conducerea PDL pare a fi tentată mai curând să i se opună lui Traian Băsescu decât USL-ului. PDL nu e, însă, din fericire, monolitic. Partidul se va împărți în curând în tabăra pro- și tabăra anti-Băsescu. Orientarea anti-prezidențială a unei părți a PDL nu e doar o chestiune partizană. Traian Băsescu este, în acest moment, factorul constituțional care se mai poate opune mașinăriei de vot a USL. A dovedit-o, de curând, episodul modificărilor aberante ale statutului cadrelor militare, care au fost blocate de președinte, nu de PDL.
Abuzurile pregătite în operațiunea de revizuire a Constituției vor putea avea un obstacol tot la Cotroceni, iar nu în Modrogan. A-l slăbi acum pe Traian Băsescu înseamnă, de aceea, a diminua echilibrul – extrem de fragil – al puterilor. O știu și Blaga, și locotenenții săi”, scrie Cristian Preda.

Eurodeputatul democrat-liberal consideră că „un clivaj de tipul pro şi contra Băsescu” i-ar putea scăpa de sub control lui Vasile Blaga.

„Dacă se uselizează, PDL riscă de altfel o diminuare serioasă. Copia e întotdeauna mai palidă decât originalul.
În fine, există riscul ca un clivaj de tipul pro- și contra-Băsescu să nu poată fi gestionat de PDL. Altfel spus, e posibil ca uselizarea să forțeze ruptura. Costurile ambiției lui Blaga de a se afișa ca adversar întârziat al lui Băsescu s-ar putea dovedi foarte mari”, adaugă Preda.