„Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, cel mai de succes film românesc din ultimul deceniu

Lungmetrajul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a depăşit, la sfârşitul săptămânii trecute, toate recordurile în materie de spectatori şi încasări pentru un film românesc din ultimii 11 ani în cinematografele autohtone.

RomaniaTV.net
04 iun. 2013, 09:06
„Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, cel mai de succes film românesc din ultimul deceniu

Lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, în luna februarie a înregistrat 100.063 de spectatori. „Poziţia copilului” a surclasat producţii precum „Filantropica”, de Nae Caranfil (91.958 de spectatori), şi „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu (70.953 de spectatori), pelicule care au ocupat locuri fruntaşe în box office-ul românesc din ultimii ani.

„Poziţia copilului” a depăşit recordurile şi la capitolul încasări, cu 1.202.023,7 lei, cele mai mari pentru un film românesc în ultimii 20 de ani.

„Poziţia copilului” va beneficia de proiecţii speciale, săptămâna aceasta, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca. Pelicula va rula pe 5 iunie, de la ora 17.00, la Cinema Arta (proiecţie specială pentru nevăzători), pe 6 iunie, de la 21.45, la Ursus Open Air din Piaţa Unirii, iar vineri, 7 iunie, de la ora 12.30, va fi programată o nouă proiecţie a filmului la Cinema „Florin Piersic”.

Filmul „Poziţia copilului” a avut recent premiera în cinematografele din Germania şi Austria. Luna aceasta filmul va ajunge în Italia, din 13 iunie, şi Elveţia, din 25 iunie.

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa.

„Poziţia copilului” este o producţie Parada Film, în coproducţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, BMW Motor AG, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România. Campania de promovare a filmului în România a fost sprijinită de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) şi Institutul Cultural Român (ICR).