Poveştile sinistre ale Universităţilor Oxford şi Cambridge: Regele Charles decapitat şi alte fantome

Cele mai vechi universităţi din Marea Britanie şi două dintre cele mai vechi din lume, celebrele şi mult-râvnitele Oxford şi Cambridge au o istorie bogată, din care fac parte personalităţi marcante ale istoriei, evenimente importante şi scene macabre.

RomaniaTV.net
28 nov. 2012, 08:23
Poveştile sinistre ale Universităţilor Oxford şi Cambridge: Regele Charles decapitat şi alte fantome

Universitatea Oxford

Deşi nu este cunoscut cu exactitate anul în care a fost fondată, majoritatea istoricilor sunt de acord cu faptul că se ţineau cursuri la Oxford chiar dinainte de 1096. Luând în considerare acest an, Oxford ar fi a doua cea mai veche universitate din lume, după Universitatea din Bologna (1088).

Citiţi despre fantoma Regelui Charles I, decapitat din comanda lui Oliver Cromwell şi despre apariţiile sale la Oxford.

Citiţi despre frumoasa Rosamund Clifford, o amantă a Regelui Henry al II-lea şi trista eipoveste, precum şi despre alte douăsprezece fantome.   

Universitatea Cambridge

Fondată în 1209, a patra universitate din lume ca vechime (după Bologna, Oxford şi Paris), Cambridge a fost martoră la numeroase atrocităţi în timpul războaielor, a invaziilor şi a revoltelor.

Cea mai celebră apariţie fantomatică pe coridoarele întunecate ale Universităţii este cea a Lordului Protector al Angliei, una dintre cele mai detestate personalităţi istorice, Oliver Cromwell (1599-1658). Considerat de mulţi un dictator sângeros, ale cărui măsuri extreme orientate împotriva catolicilor din Scoţia şi Irlanda au fost caracterizate ca genocid (zvonuri mergând până la 200.000 de victime în urma războaielor sale religioase), iar de alţii un luptător pentru libertate, Cromwell a rămas o personalitate extrem de controversată şi la mult timp după moartea sa.

Citiţi despre moartea şi executarea sa postumă. Povestea capului lui Oliver Cromwell şidrumul său de-a lungul istoriei.