Povestea Sfântului Valentin

Sfântul Valentin e un martir al calendarului creştin, în jurul căruia s-a dezvoltat o adevărată legendă despre protejarea îndrăgostiţilor, mai ales în spaţiul catolic.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 10:04
Povestea Sfântului Valentin

În secolul trei Valentin ar fi fost episcop la Interamna (Termi, în Italia de azi). Legenda spune că a cununat un creştin cu un pagân şi dăruia flori tinerilor îndrăgostiţi. Pentru că asigura cununia religioasă a cuplurilor de tineri, ceea ce încălca legile impuse de împăratul Claudius, a fost condamnat la moarte şi executat. Potrivit altei legende Valentin a fost un simplu preot care îi proteja pe creştini de persecuţii, motiv pentru care a ajuns în temniţă. Acolo a convertit-o la creştinism pe fiica temnicerului, căreia i-a trimis şi o scrisoare de dragoste, nesemnată, înainte de execuţie. Data execuţiei pare să fi fost 14 februarie.

În 496 Papa Gelasius schimbă data sărbătorii romane a Lupercaliilor din 15 în 14 ianuarie, pentru a o suprapune cu sărbătoarea lui Valentin. Lupercaliile celebrau tot dragostea dar clerul încerca să scape de conţinutul ei pagan.

E interesant de observat că majoritatea românilor îl sărbătoresc azi pe Sfântul Valentin cu două zile mai devreme din cauza campaniilor comerciale care însoţesc  ziua de 14 februarie. În calendarul ortodox sfântul e prăznuit pe 16 februarie dar ziua nu are aceeaşi semnificaţie ca la catolici. Abia în 24 februarie, de Dragobete, are loc sărbătoarea tradiţională a dragostei în România