Povestea plecării Tnuva din România, spusă de un fost director al companiei

În primele zile ale lunii decembrie 2011, la fabrica Tnuva din România se punea la punct strategia de business pentru anul care urma. Îşi palnificau investiţii şi campanii de marketing. Şi petrecerea de Crăciun. În câteva ore, totul s-a spulberat.

02 mart. 2012, 16:07
Povestea plecării Tnuva din România, spusă de un fost director al companiei

Angajaţii Tnuva, inclusiv top managementul, au aflat în ultima clipă de faptul că grupul israelian se va retrage din România. Au aflat de veste într-o perioadă în care se pregăteau de lansarea unor noi ambalaje şi la câteva săptămâni după ce tocmai finalizaseră o investitie de aproximativ 30.000 de euro la ferma de la Adunaţii Copăceni, şi erau angrenaţi într-o negociere de dezvoltare a portofoliului pe brânzeturi ceea ce ar fi presupus o investiţie de 15 milioane de euro. În weekend-ul care urma, angajaţii Tnuva ar fi avut petrecere de Crăciun.

Joi, pe 8 decembrie, a avut loc la Tel Aviv Adunarea Generală a Acţionarilor Tnuva. În aceeaşi zi, la ora 18:00 am fost informat că a doua zi urma să vina aici preşedintele Tnuva Israel împreună cu un jurist şi o persoană specializată pe „strategii”. Lucru care mi s-a părut suspect. A doua zi, vineri, la ora 14:30 am fost chemat de către preşedintele Tnuva Israel care mi-a mulţumit pentru munca depusă în cadrul companiei şi m-a anunţat că Tnuva se retrage din România. Până în acel moment eu nu am ştiut că Tnuva se va retrage” , a declarat pentru RTV.NET Dorin Cojocaru, fostul director de achizitii lapte în cadrul Tnuva şi actual director general APRIL.

Acesta susţine că, anterior acestei date, angajaţii firmei au primit în repetate rânduri asigurări că Tnuva nu va pleca din România, în condiţiile în care în presa israeliană se vorbea despre această posibilitate. „Primisem chiar şi o scrisoare de garanţie pentru bănci, din partea Tnuva Israel pentru 2012”, explică Cojocaru.

Fostul angajat Tnuva mai spune că sâmbătă la 3 dimineaţa a aflat faptul că societatea pentru care lucra avea conturile goale şi tot atunci şi-a anunţat furnizorii români să nu mai facă livrări pentru a doua zi  dimineaţă. Din data de 9 decembrie 2011, furnizorii şi-au sistat livrările de lapte. „Au fost şi câteva ferme cu capital israelian care nu au înţeles că trebuie să sisteze livrările, dar care aveau laptele plătit în avans şi aşteptau confirmări scrise de încetare a contractelor. Nimeni nu a primit niciodată o adresa oficială de reziliere a contractelor de furnizare input-uri. A fost o acţiune violentă şi brutală pe care nu am înţeles-o. Personal, mi-am cerut scuze furnizorilor şi colaboratorilor mei în numele Tnuva România, dar decizia a aparţinut bord-ului din Israel”, a mai declarat Cojocaru.

Citeşte şi Ce dezastru au lăsat în România israelienii de la Tnuva

Luni dimineaţă am constituit în fabrică o celulă de criză, formată de manageri români şi israelieni, dar sub conducerea avocaţilor trimişi din Israel.  Aveam 10 milioane de lei de recuperat de la magazine, stocuri de 200 de tone de marfă şi 70 de tone de lapte pe care am reuşit să le vindem pentru a putea plăti salariile angajaţilor înainte de Crăciun, pe decembrie. Am plăit 90% din salariile pe decembrie 2011, dar nu cred că şi taxele salariale la stat”, a mai declarat fostul director, potrivit căruia ferma de vaci Tnuva Milk de la Adunaţii Copăceni era pe profit şi are şi acum livrări de 15.500 litri lapte pe zi.

Fondurile de investiţii văd doar cifre pe o bucată de hârtie, nu au sentimente, nu fac anchete la faţa locului, aşa se întâmplă când deciziile le ia un fond de investiţii (Grupul Tnuva este deţinut în proporţie de aproximativ 56% de fondul de investiţii Apax Israel n.red ). Nu au stat la discuţii”, este explicaţia fostului director pentru decizia celor de la Tnuva. Acesta a mai lucrat în cadrul unităţii până pe 1 martie 2012. „Am scos Ferma  pe profit. Am vrut să mă asigur că totul va fi bine şi că nu vor tăia animalele. A fost o chestiune personală de onoare să salvez ferma împreună cu echipa care a mai ramas la Adunaţii Copăceni. E uşor să tai 1200 capete de vaci de lapte , de genetică superioara?”, se întreabă retoric Cojocaru.

Tribunalul a admis pe 1 martie 2012 intrarea societăţii Tnuva România în procedura simplificată a insolvenţei. Termenul de înregistrare a cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei este 10 martie.