Povestea fetei „de pe altă planetă”: La 18 ani, nu-şi aminteşte primii 16 ani din viaţă

Taylor Smart a împlinit 18 ani, dar nu mai are aproape nicio amintire din primii săi 16 ani de viaţă. Îşi recunoaşte părinţii, dar nu mai ştie ce este cu ei, habar nu are cum se folosesc tacâmurile sau cum se leagă şireturile. A trebuit să reînveţe şi alfabetul şi încă nu ştie o mulţime de cuvinte.

28 ian. 2013, 21:28

Taylor şi-a pierdut memoria aproape în întregime, în urma unui accident petrecut în urmă cu doi ani, când avea 16 ani şi a căzut în baie, lovindu-se cu capul de cadă. După accident, fata şi-a recunoscut doar părinţii şi câţiva membri ai familiei ei, dar nu ştia ce este cu ei.

Tânăra a trebuit să înveţe totul de la început, inclusiv alfabetul, cum să mânuiască tacâmurile, să îşi lege şireturile sau să scrie, dezvăluie tabloidul britanic The Sun.

„Nu mi-am recunoscut prietenii, casa sau câinii mei(…) eram atât de confuză. Parcă eram de pe altă planetă”, a mărturisit Taylor. După ce s-a trezit, Taylor şi-a recunoscut mama, Jane, pe tatăl ei, Steve, surorile Ashley şi Becky, dar nu îşi aducea aminte cine sunt ei, nu ştia nimic despre ei.

„Îşi dădea seama că îi este foame, dar când o întrebam dacă vrea un sandviş, nu ştia ce este acela (…) Odată, şi-a ars degetele încercând să scoată o oală fierbinte din cuptor, pentru că nu îşi dădea seama că aceea era fierbinte”, a povestit Jane.

 Taylor suferă de un sindrom genetic, Ehlers-Danlos şi de tahicardie posturală ortostatică, tulburări care îi pot provoca pierderi de memorie. Creierul ei nu a suferit leziuni prin cădere, iar fata este în stare să citească şi să scrie, dar a uitat denumirea multor obiecte, alimente, animale şi locuri şi navighează pe Google ca să le înveţe din nou.

Crăciun bizar şi teama de necunoscut

„Mă amuză să merg la supermarket, pentru că acolo există o mulţime de lucruri pe care nu le recunosc. O întreb mereu pe mama: Ce e asta? Îmi plăcea asta? … Dar Crăciunul a fost cel mai ciudat. Eram confuză, pentru că nu înţelegeam ce caută un copac în livingul nostru”, povesteşte Taylor, care spune că era foarte supărată pentru că fiecare încerca să facă ceva pentru ea, iar când încerca să se descurce de una singură, nu reuşea.

„A fost o vreme când era greu să trăieşti cu Taylor în casă, din cauza frustrărilor pe care le avea. Dar a făcut terapie”, a povestit mama ei.

Taylor a mai spus că îi era frică să iasă din casă, pentru că nu îşi recunoştea prietenii şi îi era frică să meargă cu lume „străină”. „Reîntoarcerea la şcoală a fost îngrozitoare. Imaginează-ţi cât de înspăimântător este să fii printre oameni pe care nu îi cunoşti, dar ei ştiu totul despre tine şi te bombardează cu întrebări”, a mai povestit tânăra.

Progrese fabuloase

Toate acestea au impulsionat-o pe Taylor. Cu numai trei luni înainte de examenele finale, ea a reuşit să înveţe enorm, să recupereze, de fapt, tot ceea ce uitase şi şi-a luat examele, iar acum aspiră la o carieră în media şi lucrează part-time la un Topshop. A învăţat să conducă maşina şi se poate lăuda cu o viaţă socială foarte activă.

Când a mers într-un magazin de parfumuri, de Crăciun, a mirosit o sticluţă şi şi-a adus aminte că mama ei folosea pe vremuri acel parfum. A început să îşi mai amintească din trecut, dar medicii nu sunt convinşi că îşi va putea reaminti totul.

„Am încercat o incursiune în trecutul meu şi am întrebat-o pe mama dacă am visat sau mi-am amintit. Nu m-au ajutat fotografiile. Când mă uit în vreun album, am încă impresia că mă uit la fotografiile altora”, a mărturisit Taylor. Este conştientă că nu va putea recupera totul, dar se consolează cu faptul că are atâtea noi „amintiri” şi vrea să îşi facă „şi mai multe”.