Posibil cutremur în 2012. Vezi cine a declarat asta şi care este cea mai stabilă construcţie VIDEO

Anul acesta ne putem aştepta la un cutremur de magnitudine 5, a declarat la emisiunea "România Exclusiv", Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica Pământului. Acesta a mai venit cu o veste proastă: în 2014 s-ar putea produce în Vrancea un cutremur de 6 grade.

RomaniaTV.net
11 mart. 2012, 21:49
Posibil cutremur în 2012. Vezi cine a declarat asta şi care este cea mai stabilă construcţie VIDEO

„Un cutremur de magnitudine 5 e destul de posibil să apară anul acesta. Care va fi resimţit dar nu produce niciun efect”, a spus Mircea Radulian.

Un cutremur de magnitudine mai mare s-ar putea produce în România în 2014, conform modelelor de predicţie ale seismologilor.

„Pentru magnitudine 6 statistic fiind ar putea să fie. Asta înseamnă 2004 cu 10 ani… 2014. Pe de o parte cred că e bine să spui că trebuie să fim permanent pregătiţi. Noi nu ştim când vine, dar ştim că poate să vină”, a spus Mircea Radulian la România TV.

Cutremurele de intensitate 5 şi 6 nu ar trebui să aibă efecte devastatoare asupra clădirilor, este de părere seismologul Mircea Radulian. Cea mai stabilă construcţie din România este Palatul Parlamentului.

„Calculul seismic pentru acească construcţie este maxim. Am calculat la gradul seismic 9. Calculele s-au făcut pentru ca această clădire să reziste 500 de ani şi la un cutremur să nu existe fisuri nici măcar în finisaj”, a spus Anca Petrescu, arhitect.

Supravieţuitoare a cutremurului din 1977, Ioana Ionescu a trăit pe viu prăbuşirea locului în care locuia. În emisiunea România exclusiv, ea a mărturisit emoţionată că doar mâna destinului a ţinut-o în viaţă.

„În timpul cutremurului, blocul de la etajul 11 a căzut până la etajul 1. S-a forfecat. A căzut fiecare etaj în straturi. Mătuşa şi băieţelul erau la etajul 5. Stăteam în acelaşi bloc. Urma să cobor la ei, dar n-am apucat pentru că a început cutremurul. Cred că a fost destinul. Aş fi coborât la ei şi aş fi fost şi eu acum moartă”, a spus Ioana Ionescu.