Ponta: Am avut un acord cu Băsescu legat de procedura numirii procurorilor-şefi. Nu am garanţii

Victor Ponta a afirmat, joi seara, la România TV că a avut un acord cu Traian Băsescu în privinţa procedurii care trebuie urmate pentru stabilirea procurorului-şef al ministerului public şi al şefului DNA. Potrivit premierului, Comisia Europeană a solicitat ca numirile să ţină cont de reputaţia profesională şi ca procesul să dea dovadă de transparenţă.

RomaniaTV.net
04 apr. 2013, 18:55
Ponta: Am avut un acord cu Băsescu legat de procedura numirii procurorilor-şefi. Nu am garanţii

„Eu am înţeles după toate ultimele evenimente că o instituţie extrem de importantă e într-o stare de incertudine. Am avut un singur acord cu preşedintele Băsescu legat de procedură. Am încercat cu acele selecţii ale doamnei Mona Pivniceru. Nu a fost bine. Mergem exact pe legea hazliu aprobată de doamna Macovei. Am transmis propunerile, CSM va da un aviz şi preşedintele numeşte. Eu am făcut propuneri pentru oamenii din DNA. L-am propus pe domnul Nistor pentru funcţia de adjunct, însă domnul Morar nu permite asemenea propuneri. Sper că domnul Nistor nu vă ma refuza până la urmă”, a declarat Victor Ponta.

Prim-ministrul a adăugat că Bruxelles-ul a solicitat României ca numirile în Justiţie să nu fie politice, precizând totodată că procedura CSM va fi una transparentă.

„Comisia Europeană a cerut să propunem procurori cu o bună reputaţie profesională şi să nu numim persoane aduse de la partid, sau din altă parte şi în al treilea rând, ca procedura de la CSM să fie transparentă. Sunt convins că două luni de zile ca s-o examineze pe doamna Kovesi va fi toată transparenţa din lume”, a afirmat Ponta.

Întrebat dacă are garanţii din partea lui Traian Băsescu cu privire la numirea în funcţie a persoanelor pe care le propune, premierul a subliniat că nu garanţiile sunt importante.

„Nu se lucrează cu garanţii, pentru că nu am garanţii reale. Preşedintele nu a spus foarte clar că-i va numi, dar a spus că-şi doreşte această procedură”.