Ponta vrea să elimine lobby-ul şi interesul politic din decizia privind Roşia Montană

Decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic, a afirmat premierul Ponta.

RomaniaTV.net
10 mai 2012, 14:43
Ponta vrea să elimine lobby-ul şi interesul politic din decizia privind Roşia Montană

El a adăugat că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiţii vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

„Deciziile referitoare la Roşia Montană au legătură cu cele trei condiţii pe care le-am enunţat când eram în opoziţie şi în programul de guvernare, şi anume în primul rând garanţii absolute referitoare la protecţia mediului, în al doilea rând o renegociere şi o prezentare publică a ceea ce înseamnă beneficiul statului în acest tip de proiect – deoarece beneficiile celor privaţi sunt foarte clare, dar cele ale statului român nu la fel de mult – şi în al treilea rând decuplarea totală a unui asemenea proiect de lobby-ul şi interesul politic”, a spus Ponta, aflat la Bruxelles pentru discuţii cu oficialii europeni.

În opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, „indiferent cum îl cheamă sau ce funcţie importantă ocupă”, ci doar pentru oamenii din zona respectivă şi pentru România. „Când se îndeplinesc aceste trei condiţii, înainte de alegeri, după alegeri sau poate niciodată, nu vă pot răspunde în acest moment”, a adăugat Ponta.

Luni seara, la ceremonia de învestire a noului Guvern, preşedintele Traian Băsescu a declarat că se aşteaptă de la noul Executiv să găsească soluţii de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investiţiile în exploatările de minerit de aur şi cupru reprezintă o astfel de soluţie.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situaţiei referitoare la „cazul” Roşia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.

Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.