Ponta vrea ca România să fie pentru Kazahstan un partener special în interiorul UE

România speră că va fi pentru Kazahstan un partener special în Uniunea Europeană şi locul preferat de investiţii în economie şi de intrare pe piaţa UE a produselor şi companiilor din această ţară, a declarat premierul Victor Ponta, după discuţia cu omologul său de la Astana, Serik Ahmetov.

RomaniaTV.net
27 iun. 2013, 16:52
Ponta vrea ca România să fie pentru Kazahstan un partener special în interiorul UE

El a apreciat că fondul de investiţii de un miliard de dolari convenit de Guvern cu Rompetrol poate asigura dezvoltare economică şi locuri de muncă în România.

„Am avut voinţa politică de a lua o decizie şi de a finaliza diferendul care există între Guvernul României şi grupul Rompetrol. Cred că am făcut foarte bine şi că mesajul cel mai clar este că împreună trebuie să ne gândim în viitor cum dezvoltăm relaţiile noastre economice. Am încredere ca acel fond de investiţii de un miliard de dolari convenit de Guvern şi Rompetrol va crea dezoltare economică şi locuri de muncă în România. Cu sprijinul autorităţilor din Kazahstan, şi firmele româneşti de IT, din domeniul producţiei de energie sau al infrastructurii pot avea acces la piaţa de aici şi pot participa la dezvoltarea economică”, a adăugat Ponta, aflat în vizită oficială în Kazahstan.

În primăvara acestui an, Guvernul a încheiat cu grupul Rompetrol, deţinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, un acord în baza căruia statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către KazMunaiGaz a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC).

Acordul mai prevede constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, „în funcţie de condiţiile pieţei”, cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Durata investiţională este proiectată până la şapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol „în baza unor considerente economice solide”, conform politicii în materie de investiţii.

În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare răscumpărase obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari.