Ponta vrea AUTOSTRADĂ de la Sebeş la Câmpia Turzii: În acest an sper să putem face licitaţia

Victor Ponta şi-a exprimat joi speranţa că în acest an va fi licitat segmentul Sebeş-Câmpia Turzii, care să lege Clujul de Autostrada Arad-Sibiu. Respectivul tronson ar reprezenta practic o punte între A1 şi A3, deşi ambele autostrăzi sunt în continuare în lucru, iar unele porţiuni nu au fost nici măcar licitate. Afirmaţia premierului vine după ce, miercuri seară, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a anunţat că a fost reziliat contractul cu Bechtel privind construcţia Autostrăzii Transilvania.

RomaniaTV.net
30 mai 2013, 08:09
Ponta vrea AUTOSTRADĂ de la Sebeş la Câmpia Turzii: În acest an sper să putem face licitaţia

„Cred că domnul ministru Şova v-a informat aseară târziu referitor la încheierea negocierilor şi semnarea acordului de reziliere. Nu e vorba nici de un miliard, cum spunea un fost ministru, nici de 500 de milioane, cum spunea un alt fost ministru. Deci, înseamnă că am avut miniştri cam slabi, care nu prea ştiau să se uite prin contracte. E vorba de 30 de milioane, plus TVA. În acest fel putem, practic, şi avem tot traseul liber de orice alte obligaţii şi putem să gândim strategia pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere pe toată zona Ardealului. De altfel, chiar în acest an sper să putem licita segmentul Sebeş-Câmpia Turzii, deci, practic, să legăm Clujul de Autostrada Arad-Sibiu, după care putem, fie din fonduri europene, fie în parteneriat public privat, să continuăm vechiul traseu spre Suplacu de Barcău şi, în jos, spre Sighişoara”, a declarat primul-ministru, citat de Agerpres.

Dan Şova a anunţat miercuri că a fost reziliat contractul cu Bechtel privind construcţia Autostrăzii Transilvania, statul român urmând să plătească firmei americane suma de 37,2 milioane de euro. Potrivit acestuia, suma va fi prevăzută în buget după rectificarea din luna iulie.

‘Pentru a face negocierea, a trebuit să plătim şi datoriile lăsate de doamna Boagiu pentru Bechtel, în sumă de 50 de milioane de euro, pe care le-am plătit în luna aprilie. Deci, a trebuit să plătim datorii istorice lăsate din 2011 de d-na Boagiu, ca să putem intra în reziliere. Aceşti bani vor fi prevăzuţi după rectificarea din luna iulie şi vor fi plătiţi în cursul acestui an’, a afirmat Şova, la Antena 3.

Construcţia tronsonului Braşov – Borş al Autostrăzii Transilvania a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 milioane de euro, încheiat cu compania Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea lui 2005, atunci când s-a declanşat o acţiune de reanalizare a contractelor încheiate de guvernarea anterioară. Ulterior, lucrările au fost reluate.

Compania Bechtel a finalizat până în prezent 52 de kilometri de autostradă între Turda şi Câmpia Turzii din totalul de 415 cât prevedea contractul. Termenul iniţial de finalizare a fost stabilit pentru anul 2011 şi prelungit cu un an din cauza întreruperilor lucrărilor în 2005. Între timp, Bechtel a renunţat la partea de autostradă între Târgu Mureş şi Braşov.

După 11 ani de la semnarea contractului, statul român are 52 de kilometri de autostradă în funcţiune şi 1,4 miliarde de euro deja plătite.