Ponta: Voi face tot posibilul să nu mai interferez cu Băsescu, nu mai particip la şedinţele CSAT

Traian Băsescu este o ruşine pentru România, nu mă va obliga nimeni să mă afişez cu el. Afirmaţia dură a fost făcută de premierul Victor Ponta, în direct la România TV. Mai mult decât atât, el a spus că va face tot posibilul să nu mai interfereze cu presedintele, dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni. Prim-ministrul a vorbit şi despre o posibilă retragere din politică a lui Crin Antonescu.

RomaniaTV.net
30 iul. 2012, 19:01
Ponta: Voi face tot posibilul să nu mai interferez cu Băsescu, nu mai particip la şedinţele CSAT

Premierul Victor Ponta a declarat că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni şi că nici măcar nu va mai participa la şedinţele CSAT.

„Băsescu nu e preşedintele meu. Până acum l-am acceptat, chiar dacă nu l-am votat. O să fac tot posibilul să nu interferez cu domnia sa în niciun fel, dacă Curtea Constituţională decide ca el să se întoarcă la Cotroceni. Un preşedinte care nu are nici guvern, nici majoritate parlamentară, se duce la Bruxelles ca să să plimbe, nu să reprezinte România. La CSAT nu voi participa. Dacă are acte importante poate să mi le trimită şi le semnez. Eu nu am ce să discut cu domnul Băsescu. Dar să fie clar: eu nu voi bloca funcţionarea instituţională. Dar un om care, dincolo de faptul că mi-a spus că-s puşcăriabil, e atât de incoerent, e un pericol pentru România. Vreau să stau cât mai departe de el”, a spus premierul Victor Ponta la România TV.

 

Iată cele mai importante declaraţii ale premierului Victor Ponta:

Voi fi prim ministrul tuturor românilor care trăiesc în ţara asta şi sperăm că viitorul va arăta mai bine„, a spus Ponta, la sosirea la sediul România TV.

„Avem un Traian Băsescu care ameninţă în continuare. Ameninţă oamenii care au votat, instituţiile, face tot felul de comparaţii iraţionale, pentru că la un moment dat vorbea de 22 de milioane de români care îl susţin, inclusiv copiii… Copiii mei nu-l susţin pe Băsescu. Asta înseamnă să trăieşti într-o realitate paralelă. Traian Băsescu trăieşte în continuare într-o realitate paralelă şi trebuie să protejăm România şi pe români de Traian Băsescu. Am obligaţia să-i respect pe românii care au mers la vot, nu pe Traian Băsescu.

Traian Băsescu poate face în continuare mult rău. Probabil se gândesc la asta şi cei care au stat acasă, probabil se gândesc că ar fi trebuit să vină să-şi spună punctul de vedere, probabil se gândesc şi cei 1,5 milioane de români de etnie maghiară care au stat acasă. Eu mă gândesc la cei care au venit la vot şi şi-au făcut datoria de cetăţeni şi pe ei am obligaţia să-i apăr de Traian Băsescu”, a mai spus Victor Ponta.

Am avut o întâlnire cu jurnalişti occidentali şi cei de la Deutsche Welle au fost foarte critici cu guvernul pe care îl conduc şi părtinitori cu Traian Băsescu şi azi gândesc ce gândeşte toată lumea. Presiunea pentru acest prag de 50% a venit de la partenerii noştri occidentali, l-am acceptat şi apoi Traian Băsescu a spus „v-am păcălit”. Acum toată lumea are sentimentul că a fost trasă pe sfoară de Traian Băsescu.

Traian Băsescu a avut un moment de sinceritate în care a spus că dacă ăştia-s fraieri şi au respectat regulile, eu nu le-am mai respectat.

A existat un moment când am fost la Bruxelles când am primit un mesaj. Presiunea a fost uriaşă. Decizia noastră era destul de clară: Ori rămânem pe majoritatea celor prezenţi, dar România urma să fie sancţionată, pusă la colţ rău de tot, ori riscam să câştigăm şi poate se face cvorumul şi ne apărăm viitorul în Uniunea Europeană. Eu sunt convins că toţi partenerii internaţionali, când ne-au presat nici prin cap nu le trecea că Traian Băsescu va face ca un şmenar, ca la alba-neagra. Iar Traian Băsescu a recunoscut i-am lăsat să preseze, a promulgat Antonescu şi apoi am schimbat tactica.

Traian Băsescu e singurul preşedinte care nici mpcar el nu s-a votat. Despre ce vorbim într-o democraţie pe care o conduce un om care nu a obţinut nici măcar votul lui însuşi?

Eu am avut ocazia vineri, la Londra, când am fost la deschiderea JO şi am vorbit cu majoritatea premierilor, toţi erau uimiţi că preşedintele boicotează un vot. Astăzi am văzut şi reacţiile de la ambasade. Toată lumea a zis că n-a fraudat nimeni niciun referendum, a fost corect, nu a umblat nimeni cu autobuze. Singurii sancţionaţi au fost nişte lideri PDL care tot trimiteau plângeri. Au fost incidente în sensul că a plecat o femeie cu ştampila acasă, altul a venit cu buletin expirat, dar nu a fost niciun incident de fraudă.

Referitor la datele de la INS: S-a desfăşurat anul trecut un recensământ, guvernul de atunci nu le-a dat bani pentru softuri şi computere şi n-a avut cine să încarce toate datele. Realitatea este incontestabilă: în acest moment în România sunt 18 milioane de locuitori, dintre care cu drept de vot 15 milioane. Mai sunt încă 3 milioane de români în altă parte. Nu ştim dacă mai sunt, nu mai sunt, şi-au schimbat cetăţenia, au decedat. Dar astăzi Traian Băsescu a spus că sunt 22 de milioane de români cu drept de vot, din care 15 milioane sunt susţinătorii lui. Copiii mei, dacă n-au votat, înseamnă că sunt suporterii lui Traian Băsescu? Mi s-a părut prea mare ticăloşia. Îi reprezintă pe copii? Ăia sunt suporterii lui Băsescu?

Eu m-am gândit că aseară Traian Băsescu ieşea şi spunea „am înţeles care este mesajul oamenilor, cred că am greşit, trebuie să fac lucruri bune”. Faptul că astăzi s-a apucat să-i ameninţe pe cei care au votat dovedeşte încă o dată că domnul Băsescu este nu doar nelegitim, dar absolut iresponsabil în acest moment.

Constatările recensământului nu sunt finale şi nu sunt oficializate. Curtea Constituţională, înainte de a lua decizia, poate să ceară tuturor instituţiilor publice ce date doreşte. Guvernul va respecta decizia Curţii, oricare va fi aceasta.

Sper ca domnul Băsescu să ne împiedice cât mai puţin. Dacă putem să-l ignorăm ar fi cel mai bine, pentru că influenţa domniei sale este extrem de negativă.

Astăzi făcea ca Ceauşescu, când ne spunea ce să facem cu seceta, cu cursul de schimb. Asta după ce ne-a ameninţat că ne bagă în puşcărie pe toţi.

Toţi din jurul lui Băsescu trăiesc din bani publici. Am avut şi eu o perioadă în care am făcut-o. Dar eu spre deosebire de ei nu dau toată ziua din cap ca un căţeluş când spune domnul Băsescu că bugetarii sunt duşmanul poporului. Toţi cei din jurul lui Băsescu sunt nişte sinecurişti la stat.

Întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni nu poate fi decât un rău pentru România, dar sperăm să limităm daunele.

Nu pot să intru în chiţibuşării electorale. Eu iau act de faptul că în România este o medie de 10-11 milioane de oameni care vin să voteze, că ieri au venit la vot în jur de 8 milioane, o prezenţă extraordinară, şi faptul că atunci când 87% dintre cei care votează îţi spun că nu te mai vor, pentru mine este clar că oamenii nu te mai vor preşedinte. Restul sunt chiţibuşării, şmecherii, prin care domnul Băsescu se agaţă de o funcţie care, sigur, îi oferă nişte avantaje, dar care nu fac decât să distrugă mitul Traian Băsescu.

Toată lumea i-a spus că treaba asta cu lovitura de stat e o prostie. Lovitura de stat nu se dă de 8,5 milioane de oameni. Eventual se dă de către o unitate militară care scoate tancuri şi arestează lideri politici. Când au venit 8,5 milioane de români, toată această discuţie este ridicolă. Nimeni nu mai ia chestia asta în serios. Repercusiunile asupra României au fost însă şi vor fi. Şi agitaţia asta este provocată de discursul domnului Băsescu. Astăzi a început să scadă cursul şi se va stabiliza.

Eu nu dau doi bani pe ameninţările lui Traian Băsescu. De doi ani trăiesc cu ameninţări, şantaj, dezvăluiri că am violat, am omorât oameni. Suportul popular pe care l-a câştigat el face cât un milion de dosare şi ameninţări ale lui Traian Băsescu.

Sincer să fiu, când te ameninţă un om serios, intri la idei. Domnul Toader e o caricatură. În schimb sunt oameni care nu au aceeaşi poziţie socială cu noi şi care astăzi s-au simţit ameninţaţi. Nu aveam programată o declaraţie la guvern, dar am ieşit să le spun acestor oameni să nu se sperie. Domnul Băsescu va încerca, dar nu va reuşi. Nu e vorba de imunitatea mea, că eu nu am nevoie de imunitate, sunt protejat de faptul că nu am făcut nimic ilegal, dar sunt oameni simpli, obişnuiţi, care au văzut o grămadă de lucruri şi care spun că Băsescu îi bagă în puşcărie pe toţi. M-au întrebat oameni simpli, dar le-am spus să stea liniştiţi.

Domnul Băsescu e un personaj politic din ce în ce mai incoerent, iar asta e îngrijorător. El a fost mereu un om inconsecvent politic, pentru că şi-a urmărit interesul, dar de data asta cred că e ceva mai grav.

E o minciună că se fac liste cu maghiarii, pentru că nu prea mai sunt maghiari în funcţii, ei au ieşit de la guvernare. Nu a făcut nimeni nicio listă şi habar nu am şi nici nu vreau să ştiu cine a fost şi cine nu a fost la vot. Este o poliţie politică care numai în mintea domnului Băsescu mai poate exista.

Eu am fost acum două săptămâni la Miercurea Ciuc şi le-am spus că eu sunt primul ministru al tuturor şi să-mi spună de ce este nevoie şi eu voi face. Când spui însă nu mă interesează ce e în România, ci doar ce se întâmplă aici pe bucăţica mea, e o problemă pe care consider că trebuie să o iau foarte în serios. Ce se întâmplă bine în România îi priveşte şi pe ei, ce se întâmplă rău îi priveşte şi pe ei.

Nu am avut înţelegere cu lideri din UDMR, nu am discutat cu ei. Domnul Borbely a spus că a votat, domnul Frunda s-a exprimat public. Nu ştiu dacă au ascultat maghiarii de Viktor Orban, dar faptul că primul ministru maghiar a venit şi i-a luat public partea lui Băsescu a fost incorect.

Crin Antonescu e teafăr şi sănătos. Din punctul meu de vedere rămâne candidatul USL la preşedinţie. Eu nu ştiu ce va face, vă va anunţa el. I-am spus şi lui: în primul rând pentru USL rezultatul de ieri este un rezultat foarte clar pentru USL, care a luat patru milioane de voturi la locale, iar acum a luat 87%. Păi ce faci? Tu care ai câştigat te duci acasă şi Băsescu la Cotroceni? 99,9% dintre cei cu care am vorbit mi-au spus să vă bateţi până la capăt împreună. Eu, Victor Ponta, de la PSD, vă spun că este esenţial să mergem în această formulă până la capăt şi am convingerea că domnul Antonescu va fi un candidat şi un preşedinte foarte bun. Asta spun eu, dar nu ştiu ce va face Crin Antonescu, vă va spune el.

Băsescu nu e preşedintele meu. Până acum l-am acceptat, chiar dacă nu l-am votat. O să fac tot posibilul să nu interferez cu domnia sa în niciun fel, dacă Curtea Constituţională decide ca el să se întoarcă la Cotroceni. Un preşedinte care nu are nici guvern, nici majoritate parlamentară, se duce la Bruxelles ca să să plimbe, nu să reprezinte România. La CSAT nu voi participa. Dacă are acte importante poate să mi le trimită şi le semnez. Eu nu am ce să discut cu domnul Băsescu. Dar să fie clar: eu nu voi bloca funcţionarea instituţională. Dar un om care, dincolo de faptul că mi-a spus că-s puşcăriabil, e atât de incoerent, e un pericol pentru România. Vreau să stau cât mai departe de el.

Domnul Băsescu e o ruşine pentru România şi nu mă poate obliga nimeni să mă afişez cu ruşinea României. E un preşedinte ilegitim şi orice afişare a mea cu el l-ar legitima.

Din moment ce 8.5 milioane de români au venit la vot şi au spus un lucru, faptul că Traian Băsescu prin şmecherii îşi mai ţine scaunul o perioadă va fi decontat de PDL în toamnă la alegerile parlamentare. Mă prezint în noiembrie la alegeri şi mă supun judecăţii oamenilor, dacă programele îi satisfac pe români, voi rămâne încă patru ani prim ministru. Eu nu-l voi bloca pe domnul Băsescu, pur şi simplu nu vreau să-l legitimez.

Eu nu sunt supărat pe domnul Băsescu, eu îl dispreţuiesc. De fiecare dată când, cu bună credinţă, am vorbit cu domnul Băsescu, răspunsul domniei sale a fost un cuţit înfipt în spate. O dată, de două ori, de trei ori. Dacă CCR va decide că în pofida votului românilor el trebuie să mai stea acolo, eu nu-l voi împiedica în niciun fel, dar nici nu-l voi legitima. Pentru că ar însemna să-i jignesc pe oamenii care au votat.

Şi faţă de oamenii care nu votează niciodată pe nimeni trebuie să-mi fac datoria şi nu îl voi împiedica pe Traian Băsescu cu nimic. Dar povestea că cei care stau acasă mă susţin pe mine… Aş putea să spun şi eu că am candidat la preşedinţia SUA, unde nu ies niciodată 50%, şi că cei care au stat acasă m-au votat pe mine, dar toată lumea va spune că-s nebun şi mă va duce la spital.

Cât a avut guvernul de paiaţe al domnului Boc şi al domnului Ungureanu, a făcut ce a vrut, iar acum nu mai poate.

Domnul Băsescu nu-şi va îndeplini atribuţiile, ci va interveni din nou peste Parlament, peste justiţie. Şi aici este treaba instituţiilor să-l izoleze. Şi aşa va fi, pentru că de ieri Traian Băsescu nu reprezintă decât o amintire tristă. Domnul Băsescu prin boicot şi prin faptul că se întoarce la Cotroceni printr-o victorie la masa verde, cred că şi-a pierdut total respectul românilor.

Eu sunt premier al tuturor celor 18 milioane de români. Când o să spun se măreşte salariul cu 8% nu o să spun se măreşte la cei care au votat şi la restul nu.

Nu cred că Băsescu va demisiona, e disperat să-şi păstreze funcţia, să-şi păstreze imunitatea în faţa justiţiei. Disperarea lui are două explicaţii: pe de o parte privilegiile pe care le are şi în al doilea rând teama de justiţie. Altfel nu se explică faptul că acceptă aşa ceva, ceea ce e o umilinţă pentru el.

Leul va recupera în continuare. Nu e simplu, dar pe de o parte pieţele financiare au văzut preşedintele ţării care spunea că e lovitură de stat, iar ieri s-a dovedit că totul a fost paşnic, iar săptămâna aceasta avem vizita FMI iar dacă la final mesajul va fi pozitiv, aşa cum cred, mesajul va fi unul de stabilitate. Am discutat cu ministrul Florin Georgescu şi punct cu punct lucrurile pe care Guvernul le avea de făcut sunt la zi. De aceea pot să anticipez un rezultat bun, iar pieţele financiare vor spune că e în regulă.

Proiectul legii sănătăţii este discutat şi în septembrie merge la parlament, iar cel mai complicat a fost cu taxa de clawback.

La anul expiră acordul cu FMI, unul de tip preventiv, pentru că nu am luat niciun leu în plus datorie. La anul cred că este bine să avem în continuare un tip de acord preventiv. Actualul acord este de 5 miliarde şi cred că va fi suficientă aceeaşi sumă. Nu pot să spun dacă putem negocia reeşalonarea.

Dacă PDL scapă de sub influenţa negativă a domnului Băsescu pot fi nişte adversari raţionali.

Traian Băsescu nu ştie să trăiască decât în război şi cred că va continua să se războiască nu cu mine, cu cu cei 8,5 milioane de români care şi-au permis să-i dea un cartonaş roşu.

Îmi cer scuze eu pentru incidentul cu Ioana Băsescu, de la vila Dante. Tot ea a scris pe asfalt (referire la mesajele afişate în faţa vilei de protocol, n.r.)… Cea mai mare ticăloşie a lui Traian Băsescu a fost să poarte război cu familiile adversarilor. Şi domnişoara Ioana Băsescu, şi cealaltă domnişoară sunt persoane respectabile şi nu au ce să caute în această poveste. Dar Traian Băsescu culege ce a semănat, căci cine seamănă vânt culege furtună.

Nu mă gândesc să-mi dau demisia din funcţia de premier. O fac dacă Parlamentul nu mă va mai sprijini sau dacă în noiembrie oamenii nu vor da votul. Nu o să-mi dau niciodată demisia de dragul lui Băsescu.